El cap de setmana és moment de relaxar-se i desconnectar de la feina, els estudis i oblidar, durant unes hores, la rutina setmanal. Són dos dies per fer altres plans, sortir de casa o, una altra opció molt vàlida, quedar-se al sofà abraçant la manta i mirant sèries i pel·lícules. Els dissabtes i diumenges, però, també resulten ser una oportunitat excel·lent per descobrir aquells restaurants que ens criden més l'atenció, però que entre setmana és impossible visitar-los per la falta de temps. Perquè no hagis de perdre temps pensant on anar, des de La Gourmeteria et recomanem 5 restaurants per tastar durant el cap de setmana i gaudir de magnífics plats i indrets.
5 restaurants impressionants en pobles de menys de 1.000 habitants
Si ets dels qui pensa que els bons restaurants només es troben a les grans ciutats, hem de dir-te que t'equivoques de ple. Sí que és cert que les grans guies i llistats nacionals i internacionals donen més representació i altaveu a capitals com Barcelona, Tarragona o Girona, principalment, però també posen el focus en aquells indrets més petits que amaguen grans restaurants que eleven la popularitat d'una regió sencera. Catalunya és territori de la millor gastronomia del món, i aquesta s'estén més enllà de la muntanya de Collserola.
Siurana: cuina tradicional que enlluerna el Priorat
Siurana és un petit poble de trenta habitants ubicat al Priorat, a la falda de la serra del Montsant, a 740 metres d’altura i que pertany al municipi de Cornudella. Encinglat en un lloc inexpugnable sobre el riu, van caldre els cavallers de quatre comtes per sotmetre’l i va ser l’últim reducte de la reconquesta a Catalunya. L’Andreu Bartolomé i la Maria Casademunt dirigeixen el restaurant Siurana on fa més de cinquanta anys que es cuinen menjars tradicionals. Ell mana a la sala i la Maria a la cuina i la seva filla Jana els ajuda. A Cal Siurana produeixen la seva pròpia carn de corder i de cabrit, ara mateix tenen un ramat amb 800 caps que cuiden entre l’Andreu i dos pastors més.
Casa Roca: un tiberi de muntanya desconegut
Amagat a la cara nord del Montsec, a tocar de la conca de Tremp, trobem la vall de Barcedana, un dels racons més desconeguts del Pirineu lleidatà. Al bell mig de la vall hi ha Casa Roca, una casa de turisme rural i gastronomia tradicional que dona allotjament i de menjar als visitants que s'hi acosten. Una casa del segle XV amb una història centenària que manté la tradició de generacions passades amb una qualitat excel·lent i un tracte càlid, proper i casolà. Amb un menú de migdia que ronda els 30 € i que inclou entrants, primer, segon, postres i vi de nous, el menjar de Casa Roca és autènticament casolà. Un àpat amb producte de primera qualitat que es gaudeix al menjador de casa dels propietaris. Menjar a Casa Roca s'assembla més a menjar a la casa dels veïns del poble que en un restaurant. Una experiència immersiva que no es troba en gaires llocs.
Ca la Maria: 60 anys de cuina empordanesa
Fa més de 60 anys, des de 1961, que la família Barris sempre intenta buscar l’excel·lència en el producte i si és de proximitat encara millor. Actualment, el restaurant Ca la Maria a Mollet de Peralada està regentat per la tercera i quarta generació de la nissaga. “Sou la cuina dels records”: aquesta és una frase que els va dir un client fa anys i que els defineix molt. “A nosaltres, la via fa fregida amb la xuia ens ha traslladat a la cuina dels avis quan érem petits”, expliquen.

Com a emblema de la cuina empordanesa, s'hi pot tastar el plat de patata i bleda amb seques i la cansalada que li dona un toc cruixent sublim. No hi poden faltar, com era d'esperar, els caragols a la llauna, elaborats amb la tècnica ancestral, sense bullir-los prèviament, directament en cru a la llauna, amb un bon grapat de sal i una mica de cansalada. El pollastre de pagès amb gambes és un mar i muntanya que identifica excel·lentment la cuina de l'Empordà. “Un plat per menjar amb pitet!”, saliva en Jordi.
Brots: una cuina molt singular
Arribem molt assedegats al restaurant Brots, potser per culpa de la carretera diabòlica de corbes, i, com és d'esperar, demanem un parell d’ampolles de Priorat només travessar la porta. Escollim l’Embruix de Vall Llach 2021, fet al poble de Porrera, a l’est del Priorat, amb carinyena, garnatxa, cabernet, merlot i syrah, notem olor de roure; és saborós i estructurat, però potent. Tot just l’estem tastant que ens porten l'aperitiu, servit sobre una rèplica en porcellana de la mà del xef i també l’amanida de vieires amb nyàmera, xirivia i pedrers fumats. Els pedrers són de pollastre i estan confitats pel xef, un plat molt refrescant.

El xef Pieter Truyts, nascut a Bèlgica, obre el restaurant Brots el 2014. La passió per la cuina li ve des de ben petit, quan es colava a la zona dels fogons dels seus pares per cuinar durant hores. En Pieter ofereix una cuina creativa molt saborosa i personal que no et deixa indiferent, on els productes locals estan molt presents i la relació qualitat-preu és de nota. La seva carta de vins és espectacular. Sens dubte, un bon lloc per fer-hi cap si t’apropes al Priorat.
El Celleret: el plaer de fer un 'trou normand' mediterrani al Penedès
Al bell mig del Penedès hi ha molts restaurants, però de finca Mas La Plana només n'hi ha una. Ubicar un restaurant en aquest icònic emplaçament de Pacs del Penedès havia de ser sinònim, ja d'entrada, de singularitat, un valor al qual cal sumar els conceptes de qualitat i savoir faire que assoleix El Celleret, el restaurant de la família Torres. El binomi gastronomia i vi cada cop és més famós, però al Celleret sembla agafar una nova dimensió. Acostumats a cartes de vins on l'oferta de vi en copes és més aviat escassa o directament inexistent, gaudir d'una oferta de vins amb més de cinquanta referències, quasi totes disponibles en copes, és un plaer: permet descobrir una infinitat de vins diferents en el mateix àpat, cosa completament inusual. La cuina, de base clarament mediterrània, aposta pels productes frescos de temporada i de km 0.