Sempre és una bona oportunitat per reivindicar la importància cultural i gastronòmica de la tapa. Més encara quan aquest dilluns 16 de juny se celebra el Dia Mundial de la Tapa per commemorar aquest format tan arrelat a la tradició culinària de Catalunya. Tot i que sovint s’associa a altres regions, la tapa també forma part del patrimoni gastronòmic català, on es reinventa a partir de productes de proximitat i receptes pròpies. A Catalunya, la tapa ha evolucionat més enllà de la seva funció inicial com a acompanyament d’una beguda: avui és una expressió de creativitat, identitat i convivència al voltant de la taula.
Els millors restaurants de Barcelona on degustar unes tapes excel·lents
Barcelona n’és un escenari privilegiat. La ciutat ofereix una oferta infinita de bars i restaurants on degustar tapes que van des de les més tradicionals —com les bombes de la Barceloneta o les anxoves de l’Escala— fins a creacions d’autor amb segell contemporani. Cada barri amaga petites joies que combinen producte excel·lent, tècnica i esperit mediterrani. A continuació, et detallem 7 restaurants de Barcelona on tastar les millors tapes de la ciutat.
Quimet & Quimet: les tapes més aclamades de Barcelona
Una de les bodegues més autèntiques de la ciutat, en el sentit ampli de la paraula, és sens dubte la bodega Quimet & Quimet del Poble-Sec, amb 110 anys d’història a l'esquena i cinc generacions al peu del canó. Distret entre les rialles dels clients que m’envolten, amb una cervesa a la mà i davant d’unes anxoves del Cantàbric amb olives, el Quim em diu que ara tothom vol arribar a Barcelona i trobar-se la Barcelona dels anys vuitanta i estem d’acord tots dos que això, malauradament, no és possible.
Destaquen la gamba amb pebrot del piquillo i l’eriçó amb tonyina i tomàquet. Entre les combinacions més exitoses, hi ha les nespres amb anxoves, els espàrrecs amb salmó, la moixama, el paté amb bolets i tòfona o les favetes amb bacallà, tot i que a la gent li agrada tastar moltes coses diferents i no es decanten per una de sola. Els enllaunats fonamentalment són del país i, com a exemple, li agrada més treballar amb espardenyes, orada o llobarro —que no acostuma a tenir ningú— que no pas amb caviar, que te’l trobes a tot arreu.
📍 c/ del Poeta Cabanyes, 25
Rabbit's Bar: tapes delicioses i un tracte excel·lent
El bar, aquella institució en què tothom pensa quan vol un entrepà ràpid, una canya o quatre tapes per picar. Un lloc tan integrat en la nostra cultura gastronòmica que de vegades oblidem el que és gaudir de bon menjar en un bar amb cara i ulls. El Rabbit's Bar, al barri de Sant Gervasi Galvany, és justament això: un bar com déu mana, amb un producte de primera i un tracte excel·lent. I a més, per un preu just. Ni han reinventat la cuina, ni s'han inventat cap concepte en anglès per semblar més interessants. Simplement, treballen bé i ofereixen un producte bo, ben cuidat i al preu que toca.
La fórmula de l'èxit de Rabbit's Bar recau en mantenir l'essència d'un local de tota la vida, però en un negoci amb un personal motivat, jove i transparent. Tan transparent que a l'hora d'elaborar tant els plats freds com els calents —des dels clàssics com l'amanida russa o l'esqueixada de bacallà fins als més 'innovadors' com el steak tartar—, tant la barra com la cuina són oberts i queden a ulls de tothom.
📍 c/ de Ganduxer, 16
Bar Tomàs de Sarrià: fantàstiques braves i més secrets
Assegut a una cantonada del bar Tomàs menjant unes braves i bevent unes canyes amb el Toni Betorz pare i el Toni fill, conversem sobre la història del local. Tenen clar que l’esclat de l'èxit de les patates braves va ser l'any 92 aproximadament: com qui no vol la cosa, van començar a tenir allaus de clients que omplien el local un dia sí i l'altre també per degustar-les. La fórmula era magistral: bon producte, bona cuina i preus irresistibles. No obstant això, no tot són braves al bar Tomàs, enmig d’aquest ambient de celler de tota la vida pots degustar les crestes de tonyina, les anxoves i els seitons, que preparen ells mateixos, o la russa, entre altres delícies.
📍 c/ Major de Sarrià, 49
Xampanyet: les anxoves més famoses de Barcelona i més tapes
Aquesta bodega típica catalana, que s’ha mantingut invariable en el temps amb la barra de marbre, les rajoles blaves a les parets i les seves taules centenàries de marbre i ferro colat, és ben plena d’anècdotes, però curiosament és també escenari en un moment donat de la novel·la L'ombra del vent, de Carlos Ruiz Zafón, quan el protagonista Daniel Sampere i el captaire Fermín Romero de Torres, ambdós personatges de ficció, es cruspeixen unes croquetes a la barra d'El Xampanyet.
📍 c/ de Montcada, 22
Canyí: el millor capipota de la ciutat
Amb pocs mesos de vida, el Bar Canyí s'ha convertit en un dels millors locals de la ciutat. Un establiment que acaba d'obrir portes al barri de Sant Antoni de la mà de l'equip de l'Slow & Low, un restaurant d'una estrella Michelin situat a pocs metres del bar. Un projecte molt nou que apunta maneres i que ha vingut per triomfar. Amb en Frankie i en Nico al timó, del Bar Canyí en sentirem a parlar, i molt, durant els pròxims mesos.
Un bar de tota la vida. El Bar Canyí és un local tradicional que serveix tapes, guisats i copes de vi. Un bar com qualsevol altre, si no fos perquè al darrere hi ha dos xefs d'estrella Michelin. Francesc Beltri i Nicolás de la Vega són un tàndem molt ben coordinat, un duet ambiciós i virtuós que ara veu complert el somni de muntar un bar al barri. Amb una cuina que defineixen com a “neotradicional”, al Canyí s'hi fa el menjar de sempre, però amb la tècnica i la traça de qui s'ha aguerrit a l'alta gastronomia.
📍 c/ de Sepúlveda, 107
Bar Monry's: doctorar-se amb unes tapes d'escàndol
Gilda, anxoves, seitons, montaditos, taules d'embotits, croquetes, calamarsets, macarrons de l'àvia, truita de patates... Són clàssics de les tapes i la cuina de casa nostra que s'ajunten al restaurant Bar Monry's, a la zona de Sarrià - Sant Gervasi per doctorar-se en els platets sofisticats i la bona cuina casolana. Amb un espai interior senzill que combina les cadires amb els bancs i taules pensades per compartir en format cara a cara o per a grups, la terrassa a l'exterior és un punt a tenir en compte per gaudir d'aquestes tapes amb el sol i el bon temps.
Ubicat al carrer Doctor Fleming de Barcelona, el Monry's es distingeix per oferir una gastronomia basada en platerets sofisticats i productes destacats. La selecció acurada d'ingredients reflecteix el compromís per l'excel·lència i l'autenticitat. El concepte se centra els montaditos de qualitat sense complicacions: alguns dels plats més representatius de la carta són els daus de filet amb patates i allioli casolà, un exquisit tàrtar de tonyina vermella, croquetes de pulled beef fumades, el carpaccio de gamba vermella de Blanes, tortitas de gambeta de Cadis i fins i tot pernil de gla 100% provinent de Guijuelo. Les postres són casolanes com el pastís de formatge i les llesques de brioix.
📍 c/ del Dr. Fleming, 25
Bauma: tapes a preu de barri
En el marc del Dia Mundial de la Tapa que se celebrarà el pròxim dilluns 16 de juny, Bar Bauma, l'històric local barceloní recuperat pel grup gastronòmic Somos Esencia, ha presentat una nova proposta pensada per als paladars més inquiets: el Brioix del Mes. Una proposta que homenatja la tradició de la tapa catalana amb un gir contemporani. Així i tot, i de forma permanent, el local comptarà amb el brioix de fricandó a la seva carta. A partir de juny, cada mes es llançarà un brioix diferent, en format tapa, disponible només durant aquest període. Es tracta d'una edició limitada amb sabors que canviaran segons la temporada, la inspiració de l'equip i les combinacions que ens apassionen més. Sempre casolà, sempre brutal.
📍 c/ de Roger de Llúria, 124