Si alguna vegada has vist al supermercat un envàs amb l'etiqueta de “carn extra tendra” i t'has deixat temptar pensant que es tracta d'una peça excepcional, d'aquelles que es desfan a la boca, potser t'interessa saber realment què estàs comprant. Ho explica de forma clara i directa el compte d'Instagram @microbiotadesdecero, que en un dels seus vídeos desmunta un dels grans reclams del màrqueting alimentari actual: no tota aquesta tendresa és natural. Darrere de molts d'aquests productes s'hi amaga un tractament industrial dissenyat per modificar la textura i l'aspecte de la carn, amb l'objectiu de fer-la més atractiva per al consumidor mitjà.
La veritat darrere dels talls de carn extra tendres
En altres paraules, aquell pit de pollastre o aquell filet de porc que prometen una tendresa inigualable no ho són per la qualitat de l'animal o per la seva criança, sinó perquè han passat per un procés d'estovament. Aquest mètode consisteix a injectar o submergir la carn en una barreja d'aigua, salmorra i additius que alteren la seva estructura interna perquè resulti més sucosa i fàcil de mastegar. En alguns casos, fins i tot s'empren enzims o fosfats que ajuden a retenir l'aigua i millorar la textura, fent que el producte sembli més fresc i apetible del que realment és.

El problema no rau només en l'engany sensorial, sinó també en la percepció de qualitat. Quan un consumidor compra un tall “extratendre”, sol pensar que està pagant per una carn de més categoria, quan en realitat està adquirint un producte manipulat per semblar-ho. A més, en contenir més aigua, gràcies a la salmorra i els additius, augmenta el seu pes, cosa que significa que, en certa manera, també s'està pagant més per menys carn real.
Aquest mètode consisteix a injectar o submergir la carn en una barreja d'aigua, salmorra i additius
El vídeo de @microbiotadesdecero convida precisament a reflexionar sobre això: la diferència entre allò que és tendre i allò que és tractat. Una carn naturalment tendra prové d'animals ben alimentats, criats sense estrès i amb un procés de maduració correcte. La seva suavitat no depèn de químics ni d'artificis, sinó de temps i qualitat. En canvi, les carns “extratendres” del supermercat són un producte dissenyat per a satisfer la pressa del consumidor modern, que busca resultats immediats sense aturar-se a pensar en allò que hi ha darrere.
Així que la pròxima vegada que vegis aquella paraula brillant a l'envàs, llegeix la lletra petita. Si entre els ingredients apareixen termes com ara salmorra, estabilitzants o fosfats, sabràs que la tendresa no ve de la natura, sinó del laboratori. Perquè la veritable carn tendra no necessita etiquetes cridaneres: es reconeix en el gust, en l'aroma i en l'honestedat del seu origen.