És arribar a la segona setmana de juny i moltes persones comencen a encendre el mode vacances a poc a poc. Molts ja tenen el destí seleccionat per desconnectar uns dies i conèixer nous indrets, noves cultures... I nova gastronomia? El copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, ens explica els formatges i les formatges que podem conèixer si visitem alguns països europeus aquest estiu. Tots els consells i recomanacions possibles per fer turisme a Catalunya i arreu del Vell Continent des d'un vessant làctic i molt deliciós.


"Els apassionats dels formatges tenim molts llocs per visitar on podem aprendre moltíssim sobre els formatges i els formatgers", esbomba en Xevi. Si una de les opcions és quedar-se a Catalunya, no suposa cap mena de problema, ans al contrari, ja que és un territori amb una "grandíssima varietat". Si ens centrem només a Catalunya, de fet, "podem anar de nord a sud, perquè hi ha formatgeries a moltes parts del país", recorda, "simplement, busca per internet i trobaràs moltes opcions".

Una sèrie de recomanacions, però, abans d'agafar els trastos i engegar motors. En primer lloc, assegurar-se si la formatgeria té animals o no, per si fa gràcia veure'ls, tocar-los, amb la companyonia dels més petits de la casa perquè descobreixin la ramaderia i el bestiar català. Seguidament, preguntar al formatger si està disposat a rebre visites i si té zona per tast.

Formatges i vacances al Llet Crua / Foto: Júlia Gómez
Formatges i vacances al Llet Crua / Foto: Júlia Gómez

Anant una mica més lluny, a l'estat espanyol, hi ha excel·lents opcions com les Canàries, Galícia o el País Basc. I, per últim, Europa compta amb tres o quatre països preciosos per visitar, amb les formatgeries i els formatges com a elements més destacats. "La meva primera opció és França", revela l'expert, "on cada regió té el seu propi formatge". Des de les escorces rentades al nord, els formatges de Provença, els de Normandia, els alpins, etc. "La segona opció seria Itàlia", confessa. El país italià té moltíssima varietat de formatges: des de la burrata, la mozzarella, fins al taleggio, parmesà o els pecorinos, que són per tot Itàlia.

França, Itàlia, Anglaterra i Suïssa són les quatre destinacions més rellevants a Europa per descobrir formatges i formatgeries

"Anglaterra és la gran desconeguda, amb la capital londinenca plena de formatgeries interessants". La darrera opció a Europa, i probablement la més coneguda, és Suïssa. "Es tracta de formatgeries a dalt de tot de les muntanyes, per fer excursions i conèixer refugis amb els millors formatges alpins", conclou el copropietari.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!