Encara que Catalunya no sigui tradicionalment reconeguda com una regió famosa per la producció de formatges, no es pot passar per alt la qualitat i la diversitat dels formatges que s'elaboren al país català. Tot i que la nostra reputació gastronòmica se centra més en productes com els caragols, els calçots, els embotits, el pa amb tomàquet, arrossos o la crema catalana, els formatges catalans mereixen una menció especial per la seva excel·lència. És per això que aquesta setmana, el copropietari de Llet Crua, en Xevi Miró, ens acosta els millors formatges catalans.

 

Al llarg dels anys, els productors de Catalunya han demostrat una habilitat excepcional per crear formatges d'alta qualitat fent servir mètodes tradicionals i tècniques innovadores. Tot i que la producció de formatge a Catalunya pot ser menys extensa en comparació amb altres regions d'Espanya o països europeus com França o Suïssa, la dedicació i la cura que es posen a cada pas del procés d'elaboració es reflecteixen al producte final. Els formatges catalans inclouen una àmplia varietat d'estils i sabors, des de formatges frescos i suaus fins a formatges curats i amb caràcter. 

5 formatges tradicionals catalans

El Serrat

És el formatge tradicional català més destacat de la zona nord del país. El formatge serrat és un formatge adobat dels Pirineus catalans elaborat a partir de llet crua d'ovella. Originalment, era un formatge artesà que es preparava entre la primavera i la tardor, actualment es produeix tot l'any, i de forma comercial, a les comarques de la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Pallars Sobirà. 

Tommes Araneses

Un altre dels formatges tradicionals de Catalunya són els formatges Tomme de la Vall d'Aran. Aquest territori pirinenc del nord-oest del país, era l'únic on hi havia tradicionalment vaques, la qual cosa permetia fer formatges de vaca a l'estil semicurat.

Formatge de tupí

Aquest producte és el resultat del reaprofitament d'altres formatges. És un dels formatges tradicionals més representatius de les comarques pirinenques, fruit de l'experiència dels pastors que reaprofitaven els formatges vells i secs. És un formatge fermentat de mitjana a molt llarga maduració, amb un mínim de dos mesos. És de pasta molt tova i untuosa, força greixosa. El sabor és fort i intens, persistent i agressiu, amb un regust del licor utilitzat en la seva elaboració.

Mató

És un formatge fresc que es pot fer amb llet de cabra o d'ovella i que, més darrerament, també s'ha estès amb llet de vaca. És un formatge fresc, antic i tradicional, originari de la Catalunya central i vella. De textura suau i flonja, sense sal i té un gust dolcenc i lletós, es consumeix amb el tradicional mel i mató, però també pot acompanyar-se de melmelades o altres ingredients dolços i usar-se a la cuina en pastisseria o amanides.

Recuit o brossat

El brossat, o brull o recuit en algunes zones, és el formatge que surt d'escalfar el xerigot fins a temperatures gairebé d'ebullició (mai arriba a bullir), moment en què les proteïnes insolubles de la llet i altres partícules que aquestes arrossegaran precipitaran i podran ser recollides i emmotllades. Aquest formatge és tan antic com ho són els formatges d’on s’obtenia el serrat d’ovella i el formatge de la Vall d'Aran, quan era anomenat brossat, o del Tronxon, a la zona fronterera amb el País Valencià, els Ports de Beseit i sud de Tarragona, en aquest cas anomenat brull. Avui en dia pocs elaboradors l’han recuperat per l’elevat cost que té obtenir-lo i la poca compensació econòmica que sovint se n’obté.

El Garrotxa

Seria el sisè formatge en discòrdia. El formatge Garrotxa va néixer als anys 70 i s'ha consolidat com el darrer formatge tradicional de Catalunya.

La riquesa cultural i gastronòmica de Catalunya es reflecteix a la seva escena formatgera, on els productors locals treballen amb passió i dedicació per oferir productes d'alta qualitat que reflecteixin la diversitat i la tradició de la regió. Encara que Catalunya pugui no ser el primer destí que ve al cap quan es pensa en formatges, aquells que tenen la sort de tastar els formatges catalans segurament se sorprendran i delectaran amb el seu excepcional sabor i qualitat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!