Ja fa setmanes i mesos que cada dimarts el formatger Xevi Miró ens explica històries i conceptes sobre el fascinant món dels formatges. Ell és copropietari de l'establiment Llet Crua, una formatgeria que, si no us hi heu fixat mai, es basa en l'eslògan "afins als formatges". Però, què és un afinador? Aquest dubte general i lògic és el que ens resoldrà en aquest vídeo l'expert formatger de Sants. Som-hi!

 

L'afinador dels formatges: la professió desconeguda

Al vast i deliciós món dels formatges, hi ha tres professions fonamentals que s'entrellacen per portar als amants del formatge una experiència sublim: el pastor, el venedor i l'afinador. Cadascú té un paper crucial en el procés de producció i gaudi d'aquest producte deliciós. El pastor, amb el seu profund coneixement del bestiar i les pastures, cuida i alimenta les ovelles, cabres o vaques que proporcionen la llet base per elaborar els formatges. "La seva tasca és essencial per garantir la qualitat i la puresa de la matèria primera", explica en Xevi.

El venedor, sovint ubicat a mercats locals, botigues especialitzades o fins i tot en línia, és l'intermediari entre el productor i el consumidor. Amb un profund coneixement dels formatges que ofereix, el venedor assessora els clients sobre els diferents tipus, sabors i maridatges, ajudant-los a trobar el formatge perfecte per satisfer els seus gustos.

Però potser la professió més intrigant i especialitzada al món dels formatges sigui la de l'afinador. L'afinador de formatges és un artesà dedicat la tasca essencial del qual és transformar un formatge jove i prometedor en una obra mestra madura i plena de sabor. El procés d'afinat implica amb cura controlar les condicions de temperatura, humitat i ventilació en cambres especials de maduració. És la persona responsable que el producte es posi a la venda al moment òptim de maduració. Durant setmanes, mesos o fins i tot anys, l'afinador vigila i gira els formatges regularment, inspeccionant-ne l'evolució i el desenvolupament. Aquest procés és crucial, ja que durant la maduració, els sabors s'intensifiquen, les textures esdevenen més complexes i els matisos aromàtics s'aprofundeixen.

D'ordinari a extraordinari: la tasca de l'afinador

L'afinador no només domina les tècniques de maduració, sinó que també té un paladar excepcionalment afinat. Utilitzant la seva experiència i sensibilitat, pot destriar els moments òptims per al consum de cada tipus de formatge, assegurant que assoleixi el seu màxim potencial de sabor i qualitat. És un mestre en l'art de transformar allò ordinari en extraordinari, elevant un simple producte lacti a la categoria d'exquisidesa culinària. La seva dedicació i habilitat són un testimoni del profund amor i respecte per la tradició i l'excel·lència al món del formatge.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!