Amb l'arribada de Nadal i els dinars i sopars en família, tots volem oferir als nostres éssers estimats el millor a la taula. El peix, un dels grans protagonistes de Nadal, té els seus propis trucs si volem escollir el millor. No totes les peces serveixen i, sobretot, no totes són fresques. Seguint els consells d'aquest article, podràs escollir el millor salmó per portar a la teva taula, ja que és un dels peixos que més es consumeixen durant aquestes dates. Tanmateix, aquests consells et serviran en general per a moltes altres varietats.

🌟 Receptes de Nadal fàcils i ràpides: 5 plats diferents per triomfar

 

El salmó és un dels preferits a Espanya

Es tracta d'un procés completament sensorial, on posaràs en joc alguns dels teus sentits: el tacte, la vista i l'olfacte. Els tres t'ajudaran a saber si el que tens davant teu és una peça fresca de salmó o alguna cosa que millor deixar on és.

Filet de salmó fresca|fresc / Font: Unsplash
Filet de salmó fresc / Foto: Unsplash

La carn del peix en general, és una de les més saludables que existeixin i, per tant, mai no s'ha de desestimar en la dieta diària. Seguint aquests consells podràs desenvolupar una millor habilitat a l'hora d'escollir el peix, prenent algunes claus que et permetran menjar-lo fresc, en el seu punt i sense olors desagradables.

🐟 Peix blau o peix blanc: què menjar?

 

Trucs per triar el millor salmó

L'olor és fonamental

L'aroma del salmó ha de ser salada, de mar, amb aquests vapors tan típics d'un producte d'oceà. Però si l'olor a peix és massa forta, el més probable és que ja hagi entrat en decadència. Si és que no està una mica passat, directament.

Els ulls no menteixen

S'han de veure convexos, brillants, gairebé com si encara fossin vius. Si, en canvi, estan com borrosos, enfonsats i grisencs, millor començar a buscar una altra peça de salmó.

Fixa't bé en l'envàs

Si vas directament als refrigeradors d'un gran supermercat, fixa't bé si a l'envàs s'especifica si és fresc o prèviament congelat. Moltes de les coses que es venen són (a temperatures molt baixes, sí) fa bastant temps. Això no significa que el peix sigui dolent, però no és el més fresc i a punt que podràs aconseguir, això segur.

melanie andersen BzPldTqssWU unsplash
Salmó a la llimona / Foto: Unsplash

Toca la seva carn

Si pots fer-ho, no dubtis a tocar la carn del salmó, que ha de mostrar-se ferm i en condicions, ha d'oposar resistència. Si està massa tova... Probablement, ja no estigui en el seu millor moment.

Fixa't si no hi ha res estrany sobre els filets

Un peix tallat que va estar molt temps exposat a l'aire, comença a recobrir-se per una espècie de mucosa o substància viscosa que indica la seva falta de frescor.

Aprecia la seva pell

Tant si compraràs filets amb pell o peix sencer, és fonamental fixar-se que la pell sigui ben brillant, que encara lluï vivaç. És que el temps fa efecte quan es veu un color apagat a la peça.

Mantenir la cadena de fred

Si tornaràs a casa un temps després de comprar el peix, procura poder utilitzar una bossa refrigerant especial o, molt millor, un refrigerador portàtil. Qualsevol cosa que sigui apte per mantenir la cadena de fred de la teva peça serà suficient.

👉 Orada: beneficis, receptes i consells de la reina de la nostra costa

 

Si tens en compte aquests petits trucs, podràs escollir una bona peça de salmó per a aquestes dates tan importants, i cuinar-la de les moltes formes possibles per poder presumir del millor salmó a la teva taula.