Algunes vegades, en comprar peix al nostre supermercat o peixateria de confiança, comprovem que no és igual de bo o té més greix o més espines de l'habitual. Pot ser perquè la temporada idònia del peix no és la correcta. És una cosa que tenim més assumida en fruites o verdures, però que també ocorre amb els peixos.

Peix blanc i blau de temporada

Per això volem repassar els peixos i mariscos que estan en el seu millor moment per consumir durant els mesos d'octubre, novembre i desembre. És a dir, aquells que podem consumir aquesta tardor i gaudir-ne més.

Pescado Azul
Peix Blau / Font: OCU

Peix de temporada a la tardor

Besuc, bonítol del nord, verat, sorell, congre, orada, llenguado, melva, mer, palometa, gall de Sant Pere, peix espasa o emperador, peix llimona, pop, turbot, moll, sípia o truita. A més, de cara a desembre també s'uneixen peixos com el salmó a aquesta llista. Un dels favorits a Espanya sense cap dubte. Com veiem, tant el peix blau com el blanc per a aquesta tardor és el que trobarem de temporada. Tanmateix, no tothom té clares les diferències entre ambdós tipus de peix. Dels que hem anomenat anteriorment, alguns com el verat, el peix espasa o el salmó són peix blau, mentre que en el grup del peix blanc tenim opcions com el llenguado o el turbot, entre d'altres. Quant a les diferències, a continuació en destacarem algunes, perquè ens puguem fer una idea clara de cada tipus de peix:

Greix

El peix blau fa grans viatges i, per això, necessita acumular greix als seus músculs. El blanc no necessita desplaçar-se perquè troba el seu aliment a prop; per això acumula menys greix. El peix blanc té un 2% de greix i el blau entre un 5% i un 10%.

Color

La segona diferència està relacionada amb la primera, ja que la quantitat de greix influeix en el color (el greix aporta una tonalitat blava, d'allà el seu nom).

On habita?

El peix blau gens a prop de la superfície i el blanc en capes properes al fons, amb el que és una mica més complicat d'aconseguir.

Parada peix mercat arxiu / Pixabay
Parada de peix al mercat / Foto: Pixabay

Cua

Els peixos blaus solen tenir la cua en forma de fletxa; en canvi, en els blancs la vora de la cua és més recta, plana o arrodonida.

Propietats nutricionals

El punt més important per a moltes persones. Ambdós són rics en proteïnes de qualitat, minerals i vitamines, però nutricionalment hi ha diferències:

  • El peix blanc té menys calories que el blau.
  • Els greixos del peix són àcids grassos insaturats, sobretot Omega 3, per la qual cosa el peix blau és més ric en aquest tresor.
  • Quant a les vitamines, en ser més gras, en el peix blau predominen les vitamines liposolubles. És a dir, tenen més vitamina D, E i A que el blanc, que és ric en vitamines del complex B (molt rics en B12).