És una de les espècies més estimades a Catalunya i la tardor és el seu millor moment. La seva carn és sucosa, saborosa i molt saludable. Necessites més raons per anar a la peixateria? Igual que la resta de peixos blancs (com el bacallà, el lluç, el gall o el llobarro), el contingut gras de l'orada és molt baix. Aquest és un dels motius pel qual és tan saludable introduir l'orada en la nostra dieta. Es tracta d'una excel·lent font de proteïnes. En parlar de vitamines, les del grup B destaquen per sobre de la resta, que aporten energia a l'organisme. A més, molts estudis relacionen aquestes vitamines amb la prevenció contra diferents tipus de càncer. Encara que en menor mesura, l'orada també conté Vitamina A, essencial per a la creació i renovació de teixits. Entre els minerals més abundants en la carn de l'orada, trobem el potassi, el fòsfor i el ferro. Amb ells es veu reforçat el sistema nerviós.

🐟 Peix blau o peix blanc: què menjar aquesta tardor?

 

Beneficis que ens aporta l'orada

Com que no té gairebé grasses i resulta molt saborosa amb coccions senzilles, es tracta d'un plat molt fàcil de digerir. Els pocs greixos presents en l'orada són part dels denominats "greixos bons", encapçalats per l'Omega 3. Aquest és capaç de reduir el colesterol i protegir el cor. Un altre dels grans beneficis que ens aporta l'orada és el d'enfortir els ossos gràcies a la seva aportació de calci i fòsfor. Així doncs, està especialment indicada en la infantesa, per ajudar a un correcte creixement, i en la menopausa, quan augmenta el perill de patir osteoporosi, malaltia que debilita els ossos.

Peix daurada / Foto: Pexels
Orada / Foto: Pexels

Com cuinar-lo? Receptes delicioses amb orada

L'orada salvatge sol ser una mica més gran que la de viver, arribant a pesar més d'un quilo. A més, és molt més saborosa, convertint un plat del dia a dia en un mos excepcional. Per aquesta raó, la salvatge, més cara, no necessita gaire treball a la cuina i és millor apostar per preparacions senzilles que ressaltin el seu sabor. Així doncs, l'opció més valorada és en etzibo. Però com no sempre és possible disposar d'unes bones brases a casa, al forn amb un senzill atrotinat o a la planxa amb molt poc oli també es respecta tot el seu sabor. Més enllà de les clàssiques i bàsiques, l'orada és un aliment molt versàtil que accepta multitud de preparacions, encara que sí que és cert que sempre cal fer molta atenció als temps, ja que si la deixem seca es perdrà tot el seu encant. Una recepta molt senzilla i reeixida és l'orada farcida. Tan fàcil com posar la meitat de l'orada a la safata del forn, afegir el farcit que ens agradi i cobrir amb l'altra meitat. Aquest farcit pot estar format per bolets de temporada picats o un saltat de verdures.

🥔 Orada al forn amb patates

🧂 Orada a la sal

 

Orada farcida al forn
Orada farcida al forn

Origen de l'orada

Gràcies a l'aqüicultura podem gaudir de l'orada tot l'any, però és la salvatge aquella que només es gaudeix una curta temporada. A les orades, reconeixibles per la seva franja daurada entre els seus ulls, els agraden les zones rocoses i no els importen la presència d'algues. També és fàcil trobar-les en zones sorrenques poc profundes. Es tracta del peix més apreciat pels pescadors catalans, per la qual cosa és fàcil veure'ls a les platges de Tarragona i Cambrils o, més al nord, al Cap de Creus.

El nostre consell sobre l'orada

Un dels grans dubtes a l'hora de comprar orada (igual com qualsevol peix) és saber si és fresc. La clau està als ulls, que han de brillar, igual com la pell, que als exemplars més frescos s'aprecia com és ferma. Per diferenciar l'orada salvatge de la d'aqüicultura, el més senzill és fixar-se a la franja daurada que les fa tan reconeixible, en les primeres està molt més marcada.