Per a molts, tallar ceba és una mena de prova de resistència culinària: un desafiament que transforma una tasca senzilla en una escena digna d'una pel·lícula dramàtica. Al llarg dels anys han circulat infinitat de trucs que prometen solucionar el problema i evitar el temut plor, des de tallar la ceba sota l'aigua fins a fer-ho molt a prop de l'aixeta perquè el vapor suposadament atrapi la molècula irritant que desprèn el bulb. Tanmateix, tal com expliquen al canal de YouTube “Cocinando con Cookpad”, aquests mètodes populars no sempre funcionen. Segons expliquen, després de provar-los amb paciència i bona voluntat, el resultat no ha estat tan satisfactori com prometen els vells consells que tots hem sentit a casa. I és que la química de la ceba és més capritxosa del que sembla.

El truc de cuiner per tallar ceba sense plorar

En el seu experiment, van començar per un dels trucs més repetits: posar la ceba a la nevera durant una hora abans de tallar-la. La teoria diu que, en refredar el bulb, les reaccions químiques que alliberen els compostos sulfurats s'alenteixen, i això hauria de reduir l'efecte irritant. I sí, reconeixen que funciona una mica, que la cosa millora, però no tot el que esperaven; continua havent-hi molèstia i el plor no desapareix del tot. Per això van decidir continuar investigant i provar un mètode diferent, un que segons ells sí que té un efecte real i sorprenentment eficaç.

El truc definitiu comença per pelar la ceba amb calma i assegurant-se que el ganivet estigui molt ben esmolat. Això és crucial perquè, quan la fulla no talla de forma neta, aixafa les cèl·lules internes de la ceba i allibera més quantitat dels compostos que ens fan plorar. En canvi, un ganivet esmolat produeix un tall precís que redueix l'alliberament d'aquestes substàncies volàtils. Un cop pelada, col·loquen un recipient amb aigua just al costat i hi submergeixen la ceba. L'esbandeixen suaument, donant-li un parell de voltes dins de l'aigua perquè aquesta pel·lícula irritant es dissolgui abans de començar a treballar-la.

És important que el ganivet que fem servir per tallar-la estigui ben esmolat

El moment clau arriba després: treuen la ceba de l'aigua, la col·loquen de cap per avall sobre la taula, és a dir, sobre la part plana que queda després de partir-la per la meitat, i comencen a tallar-la. La combinació de la neteja a l'aigua, el ganivet esmolat i la posició estable sobre la taula fa que la ceba alliberi una quantitat molt menor de molècules irritants. El resultat, segons mostren al vídeo, és sorprenent: no es plora. Ni rastre de picor, ni ulls vermells, ni aquesta sensació que la cuina s'ha convertit en un laboratori químic rebel.

La ceba conté una molècula que s'allibera en tallar-la i és la que ens fa plorar / Foto: Unsplash

És un mètode senzill, ràpid i sense artificis, que demostra que de vegades els millors trucs no són els més coneguts, sinó els que aprofiten la lògica i una mica de ciència culinària. Ara, tallar ceba pot deixar de ser un drama i convertir-se, per fi, en un gest quotidià sense llàgrimes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!