La Barcelona Wine Week (BWW), el certamen de referència del vi espanyol de qualitat, donarà el tret de sortida aquest dilluns a la seva tercera edició que tindrà lloc del 6 al 8 de febrer en el palau 8 del recinte Montjuïc de Fira de Barcelona. En l'àrea expositiva, més de 800 cellers de tot l’estat presentaran les seves últimes novetats, el que suposa un 27% més que l'edició de 2022. En l'àrea d'activitats, prop de 90 experts i elaboradors mostraran la riquesa i diversitat de sòls i vins del país, i analitzaran els reptes del sector en mig centenar de ponències i tastos.

Un mosaic singular de sòls

Un total de 16 comunitats autònomes estaran representades a la gran fira del sector vitivinícola. Catalunya, de fet, serà la que més cellers i D.O.s aportarà al certament del vi, amb més de dues centenes. Això es fonamenta en el fet que Catalunya té més de 750 cellers, més de 9.000 viticultors i més de 30.000 persones treballant en el conjunt del sector del vi. Així mateix, més del 50% dels municipis catalans tenen cultiu de vinyaCastella i Lleó amb més de 100 cellers, Euskadi amb 60, La Rioja i el País Valencià amb una cinquantena i Galícia amb 40 són les altres regions que comptaran amb més presència a la BWW. 

Família Torres, Freixenet, Juvé&Camps, Pinord, Sumarroca, Abadal, Parés Baltà, Gramona, Castell del Remei, Clos Figueras, Celler Batlliu de Sort i Perelada, són alguns dels cellers catalans que s'hi exposaran. D'altra banda, alguns dels segells de prestigi catalans són Cava, Montsant, Priorat, Costers del Segre, Empordà, Alella, Conca de Barberà, Penedès i Corpinnat, entre d'altres.

Els ponents i les tendències

Aquest esdeveniment de referència del vi espanyol, en el qual s'hi congregaran més de 20.000 professionals i 1.300 grans compradors del mercat nacional, comptarà amb una sèrie de ponents de gamma alta. Alguns dels noms són Tim Atkin, periodista, escriptor i tastador, i un dels Master of Wine més reconeguts del món; Luis Gutiérrez, dedicat al vi des dels anys 90, i tastador de Wine Advocate Robert Parker per a Espanya i un dels crítics més influents. Sara Pérez, elaboradora de vins al Priorat i un dels noms més destacats del panorama vinícola espanyol.

BWW edició 2022
Imatge de l'edició de 2022 de la BWW / Foto: BWW

Les tendències amb què es trobaran els visitants a la BWW són molt variades. D'una banda, els vins ecològics, ja que Espanya lidera el rànquing mundial de superfície de vinya de producció ecològica. També hi haurà un espai dedicat a la recuperació de varietats autòctones: raïm minoritari, arrelat a un territori i amb gran capacitat d'adaptació al medi. Els vins que reflecteixen el seu terrer també hi seran presents, perquè són una tendència de vins que expressen el seu terrer i varietat amb una gran honestedat i transparència.

A més, els vins d'alçada que són fruit de vinyes que es conreen a partir d'uns 800 m d'altitud tindran el seu lloc d'exposició a la fira. De fet, el canvi climàtic ha facilitat que hi hagi vinyes per sobre dels 1.300 metres. Finalment, nous formats com els vins en llauna: ja triomfen en països com els EUA i estan creixent a Espanya entre petits i grans productors.

Un petit tast dels expositors

N'hi haurà un munt, d'exposicions i productes singulars. Per això, et portem una petita mostra del que oferirà el certamen vitivinícola. Vinyes de Barcelona, al Celler L'Olivera, és un vi negre que neix en les úniques vinyes de la ciutat de Barcelona, a Collserola, a les finques de Can Calopa, i és fruit d'un projecte social. L'objectiu del celler, que té residència, un projecte de formació i un centre especial de treball, és afavorir la integració sociolaboral de persones vulnerables i/o amb capacitats diverses.

El vi d'alta muntanya, nascut al Pirineu català (Celler Batlliu de Sort, al Pallars Sobirà). Les seves vinyes estan situades a l'Alt Pirineu, un entorn màgic, en antics camps de pastura. La vinya, totalment ecològica, ha tornat a la zona 200 anys després de la seva desaparició. Per últim, un rosat de la Conca de Barberà orgànic, vegà i en llauna. Es tracta d'un 100% trepat envasat en alumini reciclat i reciclable, segellat hermèticament i protegit per una pel·lícula interna per a mantenir inalterats la seva aroma i sabor. L'empresa creadora d'aquest característic vi és Zeena, una empresa emergent fundada en plena pandèmia per Sana Khouja, una jove emprenedora pionera del vi de qualitat en llauna al nostre país.