El sector vitivinícola català serà ben present a la Barcelona Wine Week (BWW), una de les primeres cites anuals del sector. La tercera edició del certamen internacional de vins del sud d’Europa, tindrà lloc a Barcelona del 6 al 8 de febrer a la Fira Barcelona, al recinte de Montjuïc. L'exposició del vi comptarà amb la presència de 210 cellers catalans. Aquestes dues-centes galeries de diferents denominacions d’origen catalanes s'hi presentaran a través de la marca agroalimentària ‘Catalunya, on el vi és cultura’ i comptaran amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Les xifres de la BWW apunten cap amunt

La comercialització de vins i caves reuniran el sector professional a Barcelona. L'última edició de la Barcelona Wine Week, l'abril de 2022, va reunir més de 650 empreses expositores, 60 Denominacions d'Origen espanyoles i més de 18.000 visitants professionals. Entre ells, 470 grans compradors internacionals de mercats estratègics que van participar en prop de 6.600 reunions comercials amb empreses expositores.

Els números de participació evidencien que aquest esdeveniment es consolida com la cita sectorial de referència per al comprador nacional i internacional del vi espanyol de qualitat amb una edició amb xifres rècord. Enguany hi assistiran més de 800 cellers expositors, un 27% més que el 2022, i 70 segells de prestigi representats, un augment del 17% respecte ara fa un any. A més, tindran lloc més de 8.000 reunions de negoci entre expositors i compradors professionals.

La sostenibilitat, l'enoturisme i la digitalització

Les tendències en sostenibilitat, enoturisme i innovació seran protagonistes en les ponències i activitats que s’han organitzat en el marc de la Barcelona Wine Week, amb la presència destacada de professionals de reconegut prestigi sobre temàtiques vinculades principalment als terrers, a l'autenticitat dels vins i a les noves tendències com la digitalització.

En aquest marc, l’INCAVI organitza dues activitats. Per una banda, el tast inèdit ‘Els vins de Finca Qualificada. La força del terrer’, on es tastaran deu Vins de Finca Qualificada, concretament dels cellers Clos Mogador, Vall Llach, Mas d’en Gil, Edetària, Vinyes Domènech, Abadal, Oller del Mas, Jean Leon, Olivardots i Eudald Massana. El tast serà presentat per la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells, el conduirà el sommelier Ferran Centelles i intervindrà un representant de cada celler.

L’altre tast porta per títol ‘La relació entre la vegetació del terrer i les aromes del vi. Projecte Biodiversitat’. En aquesta activitat es mostraran els resultats d’un projecte desenvolupat per l’INCAVI que explica com el paisatge botànic al voltant de les vinyes influencia les aromes dels vins que s’hi elaboren. Es tastaran vins dels cellers que formen part d'aquest projecte i es compararan amb el perfum del seu paisatge: Vinyes Domènech, Castell de Perelada, La Gravera, Huguet de Can Feixes i La Fou.

Les 'Dones del Vi'

L’altra activitat que mostrarà la potencialitat enològica de Catalunya és la ponència Rutes del Vi de Catalunya que organitza l’Agència de Turisme de Catalunya a l’espai Speaker Corner del BWW HUB, un repàs per les diferents rutes del vi que s’endinsen en l’essència de les denominacions d’origen catalanes i dels seus vins i cellers. D’altra banda, l’INCAVI també dona suport al tast organitzat pel col·lectiu 'Dones del Vi' al Palau de Pedralbes que tindrà lloc el dimecres 8 a la tarda amb la presència de les conselleres Teresa Jordà i Tània Verge. Es podran tastar vins elaborats per 35 dones que estan al capdavant de cellers, 20 de les quals del nostre país.