La Lliga del Porc i la Forquilla ha disputat aquest cap de setmana la semifinal de la província de Tarragona. El Casal de l’Espluga de Francolí ha acollit una semifinal en què Elena Morató, del Bar Cooperativa Elena del Catllar, José María Pérez i Lluís Dalmau, de Cal Mellado de Constantí i Rosa Maria Barberà i Àngel Recasens, de Fonda Montserrat de Cambrils, s'han classificat per a la final que se celebrarà a Lleida el 28 de setembre.
Els plats guanyadors
El Bar Cooperativa Elena ha presentat un desossat de peus de porc amb botifarra negra; per la seva banda, Cal Mellado ha concursat amb la seva romescada de ‘callos’ i cap; finalment, la Fonda Montserrat ha assolit la desitjada plaça amb peus de porc amb caragols i trompetes de la mort. El públic assistent ha seguit la presentació de plats i veredicte del jurat mentre degusta un esmorzar de forquilla popular a base de blanc i negre a la brasa amb amanida, patates al caliu, pa, aigua i una copa de vi negre l’Inquiet de Rendé Masdeu, DO Conca de Barberà. Aquesta activitat ha format part del programa de la Festa de la Verema.

El jurat encarregat d'escollir els plats guanyadors a la semifinal de l'Espluga de Francolí l'han format l'influenciador gastronòmic i col·laborador de La Gourmeteria, Jonathan Nuevo, d'Esmorzarsdeforquilla.cat; la sommelier i influenciadora Marta Clot; el periodista i gastrònom, Albert Molins; el periodista tarragoní Helder Moya, cap de redacció de la Guia Gourmand; i el prescriptor Mario Castellanos, del perfil @paladarstarragonins. Un jurat que ha treballat sota el paraigua del Grup de Sanejament Porcí de Lleida, que impulsa, juntament amb la consultora gastronòmica Como Pomona i dins del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, la primera Lliga del Porc i la Forquilla.

Les pròximes semifinals
La de Tarragona ha estat la segona semifinal del campionat. La primera es va celebrar a Torrelameu, província de Lleida, on es van classificar Gal·la Pipó, de CaLagneta Art i VI de Cervera, amb galta de porc a la xocolata a la pedra d’Agramunt, reducció de Pedro Xerès i formatge Comté; Jaume Marimon, de l’Hostal Jaumet de Torà, amb ofegat de la Segarra; i Isidre Codina Roig, del Bar Lídia de Lleida, amb un carpaccio de peus de porc. La pròxima cita de la Lliga serà la de les comarques de Barcelona, a l'Espai Polivalent de Can Luna de la Garriga. La semifinal gironina se celebrarà al Cercle Jove de Santa Coloma de Farners el diumenge 14 de setembre, dins el programa de la seva Festa Major. I amb tots els finalistes escollits, la ciutat de Lleida tancarà la Lliga del Porc i la Forquilla el dia 28 de setembre, en el marc de la Fira de Sant Miquel, amb la final catalana.