Amb l'arribada de la primavera, comencen a omplir els mercats unes de les fruites més esperades de l'any: les maduixes. El seu color vermell intens, la seva aroma embriagadora i el seu sabor dolç fan que resultin gairebé irresistibles. A més, són saludables, lleugeres i versàtils: es poden menjar soles, en amanides, amb iogurt o en postres més elaborades. Però després d'aquesta imatge desitjable s'amaga una trampa en la qual molts consumidors cauen sense adonar-se'n. Perquè no totes les maduixes que veiem a les fruiteries o supermercats estan realment a punt per gaudir-se.

La trampa que molts no veuen en comprar maduixes

L'engany més comú comença per l'aspecte. És molt fàcil deixar-se seduir per maduixes grans i brillants, perfectament alineades en envasos plàstics. Tanmateix, la mida o la forma poc han de veure amb el sabor. De fet, moltes d'aquestes maduixes han estat collides abans de temps per aguantar el transport o conservar-se més dies en els lineals. El problema és que, una vegada arrencades de la planta, les maduixes no continuen madurant. Si no han desenvolupat bé els seus sucres, el més probable és que en mossegar-les ens emportem una decepció: estaran àcides, farinoses o sense gairebé sabor.

Detalls en comprar maduixes / Foto: Unsplash

Un altre detall que passa desapercebut és el recipient en el qual venen. La majoria es presenta en safates de plàstic, que encara que pràctiques per al transport, retenen la humitat i la calor. I aquests són els dos pitjors enemics d'aquesta fruita. Les maduixes són extremadament delicades i sensibles als canvis de temperatura. Amb una mica de condensació en el fons de l'envàs n'hi pot haver prou perquè comencin a podrir-se des de baix, encara que la capa superior continuï lluint intacta.

Un detall que passa desapercebut és el recipient en el qual venen

Per això és important revisar bé les maduixes del fons de l'envàs abans de comprar. Fixa't també en el color: les millors maduixes són d'un vermell intens i uniforme, sense zones blanques o groguenques. Aquest color indica que tenen un alt contingut d'antocianines, responsables no només de la seva tonalitat, sinó també del seu sabor i valor nutricional. Un altre truc és observar el calze: si els fulls són verds i frescos, és bon senyal. Si estan moixes o es desprenen amb facilitat, probablement han passat massa dies des de la seva recol·lecció.

Maduixa, un plaer primaveral / Foto: Unsplash

Finalment, l'olfacte també és clau. Una bona maduixa desprèn una aroma dolça i reconeixible fins i tot abans de provar-la. Si no fa olor de res, el més segur és que tampoc no tingui gust de res. Tal com pots veure, comprar maduixes no és tan senzill com sembla. Darrere del seu aspecte temptador pot amagar-se una fruita insípida, mal conservada o fora de temporada. La clau està a mirar, tocar i posar olor amb atenció per no caure en la trampa. Així podràs gaudir del seu sabor autèntic en tota la seva esplendor.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!