Segur que alguna vegada has anat a un restaurant o un convit i t'has trobat davant un plat amb diverses forquilles i ganivets a cada costat. Una situació en la qual de vegades no queda massa clar per on has de començar a menjar. He de fer servir primer una forquilla o l'altra? Puc fer servir el tovalló o semblarà de mala educació? Per resoldre aquestes qüestions de protocol social als àpats avui et portem tot el que has de saber sobre com comportar-te a taula.
Protocol social a taula: tot el que has de saber
Són poques les vegades que t'hauràs trobat en aquesta situació si no acostumes a freqüentar restaurants cars o no et conviden cada setmana a una boda. Per a la gent de carrer, el protocol social a taula no forma part del dia a dia, però mai està de més saber com actuar davant una situació així per sentir que tens la situació controlada.
1. Disposició dels coberts
El primer que has d'analitzar quan arribes a taula són les eines que faràs servir durant el dinar: els coberts. Al centre sempre hi haurà el plat. És possible que, si durant el dinar se serveix una sopa o una crema, hi hagi un plat fondo sobre un plat pla. A la dreta sempre hi haurà els ganivets i les culleres, mentre que a l'esquerra hi haurà les forquilles. Quan hi ha més d'un cobert del mateix tipus, cosa força habitual en àpats d'aquest tipus, l'ordre d'ús dels coberts sempre serà de fora cap a dins. És a dir, els ganivets, i possibles culleres, sempre es fan servir de dreta a esquerra. Per contra, les forquilles sempre s'agafen d'esquerra a dreta. Els últims coberts a tenir en compte, si n'hi ha, són els de les postres, que se solen situar just per sobre del plat (a davant, no a damunt). Aquests coberts poden ser tant una cullera, com una forquilla o un ganivet petits. Addicionalment, pot ser que a la part superior esquerra hi hagi un platet amb un petit ganivet a sobre. Aquest plat es fa servir per posar-hi el pa i el ganivet s'utilitza per sucar-hi mantega.
2. Copes i vasos
Passem a la beguda. El més habitual és servir dues copes i un got, o tres copes. Les dues primeres copes se solen situar a la meitat superior dreta del plat. La que queda més a la dreta serà pel vi blanc i la de més a l'esquerra pel vi negre. En cas d'haver-hi una tercera copa o un got, sol situar-se encara més a l'esquerra i s'utilitza per servir l'aigua.
Hi ha 5 missatges que es poden donar amb els coberts en funció de com els deixem quan acabem un plat
3. Ús del tovalló
El tovalló, habitualment de roba en aquests contextos, pot arribar a ser un element incòmode. Normalment, el trobarem a la dreta, a l'esquerra o a sobre el plat. El que no és protocol·lari és trobar-lo dins un got o una copa. Durant el dinar, el més comú és tenir-lo estès damunt la falda. No és de bona educació posar-se'l com un pitet. Si t'aixeques durant el dinar, el pots deixar al costat dret del plat, però no damunt la cadira.
4. Entre plat i plat
Passem a la part més controvertida i primmirada del protocol: el missatge que hi ha darrere la disposició dels coberts. Fins ara, totes les parts del protocol eren, fins a cert punt, de sentit comú. Però el codi dels coberts quan acabes un plat és un llenguatge que cal aprendre expressament. Hi ha 5 missatges que es poden donar amb els coberts en funció de com els deixem quan acabem un plat:
- Pausa: deixar els coberts sobre el plat sense que es toquin entre ells formant una fletxa en direcció cap a davant.
- He acabat: deixar els coberts sobre el plat en posició vertical i en paral·lel l'un de l'altre.
- Següent plat: deixar el ganivet en horitzontal sobre el plat i la forquilla en perpendicular sobre el ganivet.
- No m'ha agradat: deixar els coberts igual que en la forma de "pausa", però fent que els extrems del ganivet i la forquilla es toquin.
- Excel·lent: deixar els coberts igual que en la posició de "he acabat", però en comptes de vertical, en horitzontal.
Aquests missatges, en realitat, gairebé ja no es fan servir, però convé tenir-los presents per si en algun moment et veus immers en un acte social d'altíssima classe i necessites fer servir aquests codis ancestrals.