Pot sonar increïble i fins i tot una mica extravagant, però existeix un aliment que està revolucionant la forma en què entenem la proteïna alternativa: la kunga, també coneguda com l'hamburguesa de mosquits. Encara que el nom pugui generar certa sorpresa, aquest producte té darrere segles de tradició en algunes regions de l'Àfrica, on es consumeix de manera habitual i on es valora tant per la seva aportació nutricional com pel seu sabor particular. El més curiós és que els qui l'han provat asseguren que el seu gust recorda el del caviar, la qual cosa ha despertat l'atenció dels més curiosos al món gastronòmic.

Kunga: l'hamburguesa de mosquits que té gust de caviar

La kunga s'elabora a partir de grans quantitats de mosquits del llac Victòria, a Tanzània. Durant certes èpoques de l'any, aquests insectes es concentren a densos núvols, la qual cosa facilita la seva recol·lecció. De fet, els habitants de la zona aprofiten aquell moment per atrapar-los de forma massiva: col·loquen paelles o galledes i els passen en l'aire com si recollissin farina, aconseguint omplir els recipients ràpidament. Una vegada reunits, els mosquits es premsen i es compacten fins a formar una massa fosca que recorda a la carn picada. Amb ella es modelen petites hamburgueses que reben el nom de kunga.

Mosquit, el protagonista / Foto: Unsplash

Més enllà de la curiositat cultural, la kunga ha despertat interès científic i nutricional. Es tracta d'un aliment ric en proteïnes, greixos saludables i minerals, amb un perfil nutricional que sorprèn els qui busquen fonts sostenibles de proteïna. En ser insectes aquàtics, el seu sabor és descrit com intens i umami, amb aquest toc que recorda al mar i que molts equiparen amb el caviar. Això explica per què, més enllà de ser una alternativa de supervivència, comença a valorar-se com un producte amb potencial a l'alta cuina.

S'elabora a partir de grans quantitats de mosquits del llac Victòria

Un altre aspecte fascinant és el seu caràcter sostenible. Mentre que la ramaderia tradicional consumeix enormes quantitats d'aigua, terra i recursos, la producció de kunga es basa a aprofitar una font natural abundant i renovable. En un context on cada vegada es parla més de la necessitat de canviar els nostres hàbits alimentaris per frenar l'impacte mediambiental, propostes com aquesta cobren protagonisme.

Hamburguesa convencional / Foto: Unsplash

Evidentment, la kunga no deixa de generar debat. Per a moltes persones, la idea de menjar mosquits pot resultar xocant o poc desitjable. Tanmateix, en les cultures que la consumeixen des de fa generacions, es tracta d'un aliment quotidià i molt valorat. I no és la primera vegada que alguna cosa així passa: recordem que el sushi, els cargols o fins i tot el caviar en el seu moment van ser vistos com a rareses fins que la gastronomia internacional els va convertir en autèntiques menges.

Serà la kunga la pròxima gran tendència al món de la cuina experimental i sostenible? Ningú no ho sap encara. El cert és que darrere d'aquesta hamburguesa de mosquits s'amaga una història de tradició, enginy i nutrició que obre la gana dels qui estan disposats a descobrir nous sabors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!