A Itàlia hi ha tantes versions de pasta com històries que les acompanyen, però poques resulten tan curioses i alhora tan saboroses com la dels espaguetis borratxos, coneguts a Florència com a spaghetti all’ubriaco. Es tracta d'un plat senzill, d'arrels populars, que no apareix a les cartes dels grans restaurants, però que es transmet de generació en generació en llars toscanes. El que sorprèn és que, tot i que porta molt pocs ingredients, el resultat final aconsegueix un sabor intens i sofisticat, gràcies a un procés que sembla gairebé màgic: coure la pasta en vi negre en comptes de fer-ho en aigua. El nom pot sonar graciós, però el resultat és d'allò més seriós, perquè el que aconseguim és una recepta amb una personalitat única i un aspecte visual realment cridaner.
La recepta d'espaguetis borratxos típica de Florència
El procediment és molt simple i aquí rau part del seu encant. Els espaguetis es couen primer uns minuts en aigua amb sal, fins que estan mig fets, i en aquell moment s'escorren i s'acaben de cuinar en una paella amb vi negre que bull suaument. Aquest vi no només tenyeix la pasta d'un to vermellós que sorprèn a primera vista, sinó que també penetra en els fils d'espagueti, aportant un sabor profund i lleugerament afruitat.

El més curiós és que l'alcohol desapareix durant la cocció, però l'aroma roman, deixant aquella sensació de plat festiu i diferent. Al final, amb un simple raig d'oli d'oliva verge extra, all daurat i, si es vol, una mica de bitxo, el plat assoleix un equilibri perfecte entre el punt rústic i el punt elegant.

El secret d'aquest plat està en l'elecció del vi. No cal gastar una fortuna, però sí que convé que sigui un vi negre decent, ja que serà el responsable de tot el caràcter del plat. A la Toscana, l'habitual és recórrer a un Chianti, tot i que qualsevol vi jove, amb bona acidesa i cert cos, pot donar un resultat magnífic. De fet, els florentins consideren aquest plat com una espècie de celebració improvisada, una recepta ràpida i barata que aconsegueix transformar un moment quotidià en una experiència especial.
El secret d'aquest plat està en l'elecció del vi. No cal gastar una fortuna, però sí que convé que sigui un vi negre decent
El millor de tot és que aquests espaguetis combinen de meravella amb formatges curats o amb una mica de cansalada saltada, tot i que molts defensen que s'han de menjar tal com són, sense més adorns, per apreciar tota l'essència del vi. Així, l'spaghetti all’ubriaco es converteix en un exemple perfecte de com la cuina italiana sap esprémer el mínim per obtenir el màxim. En definitiva, una recepta fàcil, deliciosa i amb una història que mereix que s'expliqui, perquè no cada dia la pasta es vesteix de gala amb una copa de vi negre.