Poques coses evoquen millor l'estiu que una cervesa ben freda. A Espanya, aquesta beguda ocupa un lloc molt destacat en la nostra cultura gastronòmica, especialment en les reunions socials, les terrasses i els moments de lleure. Segons dades de l'Associació de Cervesers d'Espanya, el consum mitjà supera els 50 litres per persona a l'any, la qual cosa reflecteix la forta presència d'aquesta beguda en el nostre dia a dia. Encara que en els últims temps ha baixat lleugerament el consum per factors com l'encariment o canvis d'hàbits, cada vegada guanyen més terreny les versions sense alcohol, les cerveses artesanes i altres opcions més saludables i sostenibles. Però, què passa realment al teu cos si decideixes beure cervesa cada dia?
El que li passa al teu cos si beus cervesa cada dia
Segons experts en nutrició com Cristina García Ferreira, portaveu de l'equip de Hello Fresh, un consum moderat de cervesa pot tenir alguns efectes positius. Per exemple, gràcies als seus antioxidants, pot contribuir a millorar la salut cardiovascular, augmentant el colesterol bo (HDL) i reduint la inflamació. A més, la cervesa, sobretot la fosca, conté silici, un mineral que ajuda a enfortir els ossos. També aporta fibra soluble, que afavoreix la digestió i ajuda a regular el trànsit intestinal.
Des del punt de vista nutricional, la cervesa també ofereix vitamines del grup B, com la B6, la B12 o l'àcid fòlic. En alguns casos, fins i tot pot tenir un efecte relaxant que ajuda a reduir l'estrès després d'un dia llarg. I no s'ha d'oblidar el seu lleu efecte diürètic, que podria ajudar a prevenir la formació de pedres al ronyó. A més, malgrat la creença estesa, una cervesa ocasional no engreixa necessàriament, sempre que es mantingui dins d'un consum raonable.
Una cervesa ocasional no engreixa necessàriament
Tanmateix, si beure cervesa es converteix en una rutina diària sense control, els efectes poden ser molt perjudicials. Els metges recomanen no superar una cervesa al dia en dones i dos en homes, ja que sobrepassar aquesta quantitat pot provocar dany hepàtic (com a fetge gras o cirrosi), augmentar el risc de malalties cardiovasculars, causar problemes digestius com úlceres o gastritis i afavorir l'obesitat. També s'ha relacionat el consum excessiu amb un risc més gran de certs tipus de càncer, com els de boca, fetge o mama, així com amb alteracions del son, debilitament del sistema immunològic i un augment de la resistència a la insulina, el que podria derivar en diabetis.
Per tant, la cervesa no té per què ser enemiga de la salut si es consumeix amb responsabilitat. Però si la prens cada dia sense mesura, el teu cos acabarà passant factura.