La ceba crua és un aliment estimat i odiat a parts iguals. Estimat perquè realça amanides, entrepans i salses amb la seva frescor, i odiat perquè sovint es “repeteix” i deixa a la boca una sensació persistent difícil d'ignorar. El motiu és en els compostos sulfurats que s'alliberen quan la tallem: responsables de la seva aroma, d'aquest sabor tan característic... i que la digestió es torni més pesada. Ara bé, hi ha un ingredient humil que pot canviar radicalment aquesta història: la sal. No parlem d'afegir-la al guisat o a l'amaniment, sinó d'utilitzar-la directament sobre la ceba crua per transformar-la abans de menjar-la.

Per què hauries de posar una mica de sal en tallar la ceba

Potser et sorprèn el que t'expliquem, però si ho proves la teva relació amb la ceba canviarà d'ara endavant. Quan es cobreix la ceba acabada de tallar amb una capa generosa de sal, comença un procés gairebé màgic: la sal extreu aigua de les seves capes i amb ella arrossega bona part dels compostos responsables de la seva agressivitat. En tot just 15 minuts, la ceba es torna més suau, lleugera i digestiva, sense perdre la seva essència. El pas final consisteix a esbandir-la amb aigua temperada i després amb un raig d'aigua freda. El resultat? Una ceba llesta per menjar sense por que es repeteixi durant hores.

Ceba crua / Foto: Unsplash
Ceba crua / Foto: Unsplash

L'interessant d'aquest truc és que no es fa per fer més goig, sinó per modificar la naturalesa mateixa de la ceba. La sal actua com un filtre que redueix la força dels seus compostos i la converteix en un aliment molt més amigable amb l'estómac. El preu a pagar és que perd part de la seva cruixent frescor, però a molts plats, des d'amanides fins a marinats, això no suposa un problema, sinó un punt a favor.

Hi ha altres trucs per evitar que la ceba es repeteixi: submergir-la en aigua amb sal i sucre, fer-li un bany de gel amb llimona o fins i tot aplicar-li un cop de calor ràpid a la planxa o el microones. Tots funcionen en una mesura o una altra, però cap no té la simplicitat i eficàcia de la sal en solitari. A més, mentre que la calor canvia de forma més evident la textura i el sabor, i la llimona aporta un toc àcid, la sal aconsegueix un efecte més neutre i versàtil.

Ceba roja / Foto: Unsplash
Ceba vermella / Foto: Unsplash

Un gest senzill amb molta història

El curiós és que aquest ús de la sal no és nou: forma part d'aquests gestos transmesos de generació en generació a la cuina casolana. La mateixa lògica que s'aplica en curar peixos o conservar embotits es troba aquí en versió ràpida, adaptada a un ingredient tan quotidià com la ceba. Posar sal a la ceba acabada de tallar no és un caprici, sinó un recurs amb base científica i tradició popular que ens permet gaudir d'aquest vegetal sense els seus temuts efectes secundaris. Una prova que, a la cuina, el més simple pot ser també el més efectiu.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!