Tota la vida t'han dit que posar coberts i vaixella de metall al microones és perillós. Doncs bé, de fet sí que ho és, però amb una excepció: posar una cullera metàl·lica dins un got amb líquid al microones és segur. De fet, segons l'ocasió, és fins i tot més recomanable que escalfar un got amb aigua o llet sense una cullera a dins. Amb la majoria de models de microones és un hàbit culinari que pots implementar. T'expliquem els motius.

🍳 El truc per fer un ou ferrat al microones en un minut: dues receptes (amb oli i sense)
 

🥗 Carxofes al microones, al forn o bullides: quina és la millor opció?
 

Posar una cullera al microones

El primer que has de saber és que posar una cullera al microones no implica que hi puguis posar qualsevol metall. De fet, no hauries de fer-ho. El motiu pel qual es recomana posar una cullera, i només una cullera - ni una forquilla, ni un ganivet, ni una espàtula - dins un got amb líquid, és perquè la forma del metall evita que el líquid se sobreescalfi. Ens expliquem.

La gràcia de fer servir el microones és que el menjar i el beure que hi posis s'escalfa molt ràpidament. Quan hi poses un got d'aigua o de llet (o del líquid que sigui, però l'aigua i la llet són líquids que escalfem més habitualment) la temperatura pot pujar per sobre del punt d'ebullició sense que el líquid s'evapori, perquè no ha tingut prou temps. Si traiem el got massa calent, el líquid ens podria esquitxar i ens podríem cremar, no només la mà, sinó la cara o altres parts del cos. Però aquest estat de 'tensió' del líquid calent sense evaporar s'alleuja si hi posem algun component a dins; idealment, una cullera de metall. La forma i el material del cobert permeten mantenir una temperatura més uniforme i més baixa, sense renunciar a l'objectiu original del microones: escalfar ràpidament alguna cosa.

El primer que has de saber és que posar una cullera al microones no implica que hi puguis posar qualsevol metall. De fet, no hauries de fer-ho. El motiu pel qual es recomana posar una cullera, i només una cullera - ni una forquilla, ni un ganivet, ni una espàtula - dins un got amb líquid és perquè la forma del metall evita que el líquid se sobreescalfi

La forquilla i el ganivet no serveixen

Encara que una forquilla i un ganivet estiguin fets del mateix material que una cullera, la forma que tenen els fa perillosos a dins el microones. Els extrems acabats en punta atrauen molt més l'electricitat que la forma arrodonida de la cullera i fan que posar-los al microones pugui arribar a ser perillós. I encara que físicament sigui millor fer servir una cullera, abans de provar aquest truc t'has d'assegurar que el teu microones sigui apte per a fer-ho. Habitualment els fabricants posen una etiqueta a la part interior de la porta on s'especifica, amb dos dibuixos molt intuïtius, si el microones és apte per acollir una cullera a l'interior o no.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!