És temps de carxofes, una hortalissa que ens aporta proteïnes i hidrats de carboni en els dies més freds de l'hivern. També és coneguda per les seves propietats detox, que ajuden al nostre cos a eliminar tot allò que no necessita. És molt habitual aquests dies veure les fruiteries de les ciutats plenes de carxofes. Per tot això, recomanem que incorporis aquest producte de temporada en la teva dieta. Pots fer-ho de moltes maneres, ja que la carxofa és un aliment molt versàtil que queda bé amb quasi tot. A l'hora de coure-les pots fer-ho de tres maneres diferents: al microones, al forn o bullides. A continuació, t'expliquem la diferència i quina és la més adient per a tu. 

🌱 Carxofa: propietats, beneficis i consells

🌱 Receptes amb carxofa: 5 plats fàcils per triomfar a taula
 

Què has de fer abans de coure les carxofes?

La carxofa és un aliment molt versàtil a la cuina que ens permet preparar plats deliciosos en pocs minuts. La base sempre és pelar-les bé per a quedar-se amb els cors. Encara que és convenient saber que tota la carxofa és comestible, cal mencionar que les fulles exteriors són massa fibroses i poden resultar molt desagradables al gust. Per això, és important seguir uns passos previs abans de coure-les: primer de tot, tallem el tronc. A continuació, i de forma opcional, la punta, deixant la carxofa recta per la part de dalt. Per últim, traiem unes quantes fulles de l'exterior, fins que comencin a canviar de color. Ara sí! Ja les tenim a punt per coure-les al microones, al forn, o bullides

Carxofes / Foto: iStock
Carxofes / Foto: iStock

Carxofes al microones, la manera més ràpida

Encara que el microones es fa servir principalment per a escalfar i descongelar, sovint es converteix en una bona manera de cuinar aliments en menys temps i respectant les seves propietats. Cuinar carxofes al microones és molt fàcil i ràpid: n'hi ha prou amb 15 minuts per a tenir aquesta hortalissa a taula preparada per menjar. Abans de coure-les, s'han d'obrir les fulles una mica per assaonar-les amb un polsim de pebre, sal i un raig d'oli d'oliva. Ara sí, posa les carxofes en una safata de vidre una mica alta i apta per a microones, i afegeix una mica d'aigua perquè aporti humitat, generi vapor i quedin unes carxofes més sucoses. Cuina-les durant 15 minuts a màxima potència (800 - 1.000 watts). Si són petitones posa alguns minuts menys. Quan estiguin, retira l'aigua que hagi sobrat de la font i ja les pots gaudir. Bon profit!

Carxofes al forn, com si fossin a la brasa

No hi ha cap altre forma més sabrosa de cuinar unes carxofes que amb l'opció més tradicional: al forn. El resultat és semblant a què si les fessis a la brasa: les fulles queden cruixents mentre que l'interior amaga un cor tou i sucós. El seu procediment és molt fàcil: primer de tot, s'han d'obrir les fulles de les carxofes per assaonar-les amb un polsim de pebre, sal i un raig d'oli d'oliva. Després, s'emboliquen amb paper de plata una per una i es van col·locant en una safata de vidre apta per al forn. Ara, només cal introduir-les i deixar-les durant 50 minuts a 200 graus. Abans de treure-les, assegura't que el seu cor està tou punxant-les amb un ganivet. Ja les tens llestes per menjar. Amb una mica de maionesa estan boníssimes!

Carxofes al forn amb salsa maionesa / Foto: ELLE
Carxofes al forn amb salsa maionesa / Foto: ELLE

Carxofes bullides, perquè quedin ben toves

Si el que busques és que la carxofa et quedi tan tova com sigui possible, bullida és la millor opció. En tan sols 25 minuts tindràs preparada aquesta hortalissa, perfecte per acompanyar plats i donar-los un toc de color i sabor deliciós. En aquest cas, no cal que les assaonem prèviament, ja que salarem l'aigua amb què les bullirem. El que sí que és necessari és tallar la part de dalt de les fulles cap a la meitat de la carxofa. Així es faran abans i quedaran molt millor. Un cop les tinguis, les has de posar immediatament en un bol amb aigua freda i julivert perquè no es posin negres. Quan l'aigua de la cassola hagi bullit, ja les poden coure durant 25 minuts fins que quedin ben toves. Ho sabràs punxant el seu cor. Ja les tens a punt per menjar!