Pot resultar molt còmode optar per mig meló o una síndria ja partida quan no es necessita la peça sencera. Aquesta solució ràpida, que sembla ideal al ple estiu, pot amagar riscos importants per a la salut que molts consumidors no consideren. La raó és simple: en el moment en què aquestes fruites s'obren, perden la protecció natural de la seva pell i s'exposen a tota mena de contaminants. La closca d'aquestes fruites actua com una barrera davant bacteris i microorganismes de l'entorn, des del camp fins al supermercat.

Per què no hauries de comprar meló ni síndria partits

Una vegada tallades, aquesta defensa desapareix, i la polpa queda exposada a agents que podrien ser perillosos si no es mantenen unes condicions higièniques gaire estrictes. Experts en nutrició i seguretat alimentària adverteixen que el meló i la síndria poden convertir-se en un vehicle per a bacteris com Listeria, Salmonella o E. coli si no es manipulen correctament.

Síndria, una fruita estiuenca / Foto: Unsplash
Síndria, una fruita estiuenca / Foto: Unsplash

El risc és encara més gran quan les peces ja partides es troben fora de refrigeració, una cosa que, per desgràcia, continua sent habitual en alguns punts de venda. La calor i l'exposició a l'aire afavoreixen la proliferació de microorganismes, especialment a la superfície sucosa d'aquestes fruites, que actua com un medi perfecte per al seu desenvolupament.

La closca d'aquestes fruites actua com una barrera davant bacteris

Les autoritats sanitàries, com l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), han establert normes clares: una vegada tallades, aquestes fruites s'han de mantenir a temperatures iguals o inferiors a 5 °C. En circumstàncies molt controlades, com les d'establiments regulats, es permet que romanguin fins i tot tres hores a temperatura ambient, però només si aquesta no supera els 25 °C i si es garanteix una bona ventilació, sense exposició directa al sol.

Fruites estiuenques / Foto: Unsplash
Fruites estiuenques / Foto: Unsplash

Els riscos d'ignorar aquestes indicacions són reals. La Listèria monocytogenes, per exemple, pot multiplicar-se fins i tot en ambients freds i arriba a causar complicacions greus en persones vulnerables com embarassades, majors o persones immunodeprimides. D'altra banda, Salmonella, E. coli o Norovirus poden provocar símptomes intensos en qüestió d'hores: des de diarrees, vòmits, febre o malestar estomacal, fins a hospitalitzacions en casos extrems.

Per això, si ets al supermercat i dubtes sobre com ha estat conservada una fruita tallada, el més segur és optar per la peça sencera. En arribar a casa, pots tallar-la tu mateix i guardar-la ben tapada a la nevera. D'aquesta manera, no només prolongues la seva frescor, sinó que també protegeixes la teva salut i la de la teva família davant de riscos invisibles, però perfectament evitables.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!