Durant anys, el suc de taronja en dejú ha estat símbol d'esmorzar saludable. S'associa amb vitamines, energia i un començament de dia ple de vitalitat. Però el que moltes persones desconeixen és que prendre'l tot just aixecar-se no sempre és la millor opció per a l'organisme. Encara que és una beguda natural i rica en vitamina C, beure-la amb l'estómac buit pot tenir efectes negatius que val la pena conèixer abans de continuar fent-ho per costum. Un dels principals motius pels quals es desaconsella el suc de taronja en dejú és el seu alt contingut en sucres simples.

Hauries de deixar de prendre suc de taronja en dejú

Encara que són sucres naturals, el seu efecte al cos és molt semblant al d'altres sucres refinats quan es consumeixen sense cap altre aliment que els acompanyi. En beure un suc sense haver ingerit res més, es produeix un pic de glucosa en sang, la qual cosa obliga el pàncrees a segregar insulina ràpidament per compensar-lo. Això pot provocar una baixada brusca poc temps després, generant una sensació de cansament, irritabilitat o, fins i tot, una gana sobtada.

Suc de taronja / Foto: Unsplash
Suc de taronja / Foto: Unsplash

A més, en prendre el suc sense polpa o fibra, el cos l'assimila encara més ràpid, intensificant aquest efecte. Això és especialment important per a persones que intenten controlar el seu pes o tenen problemes metabòlics com la resistència a la insulina o la diabetis. Beure un vas de suc pot semblar saludable, però en realitat pot contenir tant sucre com un refresc, especialment si es tracta de suc industrial.

Un altre aspecte a tenir en compte és l'acidesa del suc de taronja

Un altre aspecte a tenir en compte és l'acidesa del suc de taronja, que pot ser agressiva per a l'estómac buit. En persones amb tendència a l'acidesa o problemes digestius com la gastritis, aquesta pràctica pot irritar la mucosa gàstrica i empitjorar els símptomes. Encara que no tothom el nota, prendre'l de forma habitual en dejú pot derivar amb el temps en molèsties digestives que es podrien evitar fàcilment.

Suc en dejú / Foto: Unsplash
Suc en dejú / Foto: Unsplash

L'alternativa no és eliminar per complet el suc de taronja de la dieta, sinó canviar el moment en què es consumeix. Prendre'l acompanyat d'altres aliments, especialment rics en fibra, proteïnes o greixos saludables, ajuda a reduir l'impacte dels seus sucres en l'organisme i protegeix el sistema digestiu. Per tant, encara que el suc de taronja és natural i conté nutrients beneficiosos, prendre'l en dejú no és tan innocent com sembla. Optar per la fruita sencera o acompanyar el suc amb un menjar equilibrat és una millor elecció. De vegades, el que hem considerat “saludable de tota la vida” necessita una revisió a la llum del que avui sabem sobre nutrició.

Aquest article ha estat elaborat amb l'ajuda de ChatGPT i supervisat per un periodista d'ElNacional.cat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!