La seguretat al volant ha estat una prioritat constant a les campanyes institucionals des de fa dècades. Sota el lema “Si beus, no condueixis”, s'han establert límits d'alcoholèmia que, amb el temps, han estat cada vegada més estrictes. Ara, la Direcció General de Trànsit (DGT) planteja fer un pas més i reduir la taxa permesa fins a gairebé zero: 0,1 mg per litre d'aire exhalat, el que equival a 0,2 grams per litre de sang. Aquesta nova proposta busca alinear-se amb països com Suècia i Noruega, on aquesta reducció va contribuir a una disminució del 12% en els accidents amb víctimes.

La popular fruita que pot fer-te donar positiu

Tanmateix, un canvi així podria tenir efectes inesperats. Amb un marge tan ajustat, n'hi hauria prou amb consumir certs aliments o fruites per donar positiu en un control, encara que no s'hagi begut alcohol com a tal. Un dels exemples més sorprenents és el de l'arboç, una fruita silvestre d'aspecte rugós que, en madurar, pot contenir traces d'alcohol a causa de processos naturals de fermentació. Aquesta fermentació es produeix quan els sucres de la fruita, com la glucosa i la fructosa, es transformen en etanol gràcies a l'acció de llevats presents de forma natural a la seva pell o en l'ambient.

Fruita / Foto: Unsplash
Fruita diversa / Foto: Unsplash

I no és l'únic cas. Fruites com el raïm molt madur o fins i tot el plàtan poden comportar-se de manera similar si han estat exposades a calor i humitat. Encara que sembli increïble, aquests aliments, després de fermentar parcialment, poden elevar la concentració d'alcohol en l'alè de prou forma per activar una alarma en un control d'alcoholèmia.

Fruites com el raïm molt madur o fins i tot el plàtan poden comportar-se de manera similar

A més, aquest fenomen no es limita només a les fruites. Alguns bombons farcits de licor, pastissos que contenen whisky o receptes casolanes que incorporen cervesa també han estat responsables de positius inesperats en controls. Encara que els nivells d'alcohol que es generen en aquests casos són molt baixos, amb una normativa tan exigent com la que es planteja, n'hi podria haver prou perquè un conductor donés positiu.

Madroño / Foto: Unsplash
Arboç / Foto: Unsplash

La ciència darrere d'aquests “falsos positius” no és exacta ni generalitzable, però la possibilitat és real. I això obre el debat sobre fins a quin punt una taxa gairebé zero podria ser contraproduent, en provocar sancions en persones que no han consumit alcohol com a tal, però que sí que han ingerit productes fermentats de forma natural. Una decisió tan dràstica exigeix no només rigor, sinó també contemplar excepcions raonables per evitar errors injustos a la carretera.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!