L’estiu ja s’ha instal·lat a Barcelona, i amb la calor que ensorra els carrers, trobar una opció refrescant i saludable es converteix en prioritat. Quan la temperatura puja, el sol crema i la set se’ns clava al cos, res com un got d’orxata autèntica i artesanal per recarregar energies, hidratar el cos i reconfortar l’esperit. Amb la xufa com a base nutritiva i natural, aquesta beguda s’eleva a un nivell superior: és un autèntic antídot contra la sufocació i una aliada verda ideal a les tardes de juliol i agost.
L'orxata més autèntica i artesanal de Barcelona
En ple cor de l’Eixample, hi ha un local que encarna aquest ritual des de fa generacions: la Horchatería Sirvent. Fundada el 1928 per Tomás Sirvent Planelles, mestre torroner, va començar en el barri Gòtic per traslladar-se l’any 1943 al carrer Parlament, on encara avui els seus descendents mantenen viu el llegat familiar. Amb l’equip format per unes 12 persones al local i més mans treballant a la fàbrica, elaboren orxata, gelats, granissats i torrons amb una cura artesanal impecable. Ara, sota la direcció de la quarta generació —Ivonne Sirvent, el seu marit José Antonio i el seu fill Didac— la família manté l’essència de la tradició mentre s’adapta als temps moderns, amb venda en línia i presència digital.
Quan arriba la temporada d’estiu, les cues són gairebé inevitables, un senyal de la demanda que no para de créixer. Un got d’orxata amb fartons artesanals—fets amb la mateixa dedicació — esdevé per a molts barcelonins una parada imprescindible per sobreviure a la calor mediterrània. Per uns 3–5 €, un petit moment de plaer refrescant que val la pena esperar.
D'altra banda, és una recepta molt senzilla i, per tant, pots elaborar l'orxata a casa de manera molt senzilla. Només necessites 500 g de xufla, 200 g de sucre i 2 litres d’aigua. Posa la xufla en remull durant 48 hores, canviant l’aigua un parell de vegades. La coles bé i la tritures juntament amb l’aigua i el sucre procurant esmicolar les xufles al màxim. Passem per un colador fi o, fins i tot, a través d’una tela fina. Conservem a la nevera per a beure-la ben fresca.
Preservar la identitat de Barcelona
Tots aquests llocs són testimonis vius de segles d’història, cultura i complicitats gastronòmiques. Sirvent és un dels llocs que se sumen a una llista de locals icònics de la capital catalana com, per exemple, el bar Marsella, obert des de 1820, és el bar més antic de Barcelona. O, també, el Bar Pinotxo, emblemàtic racó pel menjar de mercat des de fa dècades. Amb plats senzills, potents i casolans, aquest bar enclaustrat ara al Mercat de Sant Antoni, és el paradís pels amants del producte genuí i local. Llarga vida a l'Horchatería Sirvent i als llocs més emblemàtics de Barcelona.