Comencem amb una endevinalla per engegar els motors dels paladars més exigents. Primera pista: va obrir el 1820 i és el bar més antic de Barcelona. La següent dada és que està íntimament lligat a l’absenta, una potent beguda que es beu amb sucre dissolt. Són molts els turistes que volen trepitjar aquest lloc únic del cor del Raval. És un bar on s'embriagava Hemingway i que també freqüentaven Picasso i Dalí. Segur que amb totes aquestes claus ja saps de quin bar estem parlant. Exacte, el bar Marsella.

⚽ El restaurant italià preferit de la família Messi a Barcelona: Ristorante Capú

El bar més antic de Barcelona té més de 200 anys d'història

Ubicat al C/ de Sant Pau, 65, en els seus dos segles d’història aquest bar ha donat per a molt. Es troba a la cruïlla entre els carrers de Sant Pau i Sant Ramon, al cor del Raval, i manté l’esperit bohemi amb què va néixer: del sostre encara en pengen els llums de l’època, hi ha ampolles seculars cobertes de pols sòlida i les teranyines es veuen arreu; entrar-hi és fer un viatge en el temps. L'interior del local és un museu que manté la decoració i l’estructura originals.

bar marsella bar mes antic barcelona
El bar Marsella compta amb 203 anys d'història / Foto: Pickapictour

El Marsella està associat a Hemingway, potser perquè és el personatge cèlebre que més va freqüentar el local, però per aquí també s’hi deixaven caure artistes com Dalí, Picasso o Gaudí. Per a la majoria de barcelonins i visitants, el bar Marsella està íntimament lligat al licor de l’absenta. Encara avui és possible demanar aquesta beguda de sabor lleugerament semblant a l’anís però d’altíssima graduació. La beguda es va fer especialment popular en el París de finals del segle XIX entre els artistes: sembla que ajudava la inspiració a fer-se present. Per beure-la, cal seguir tot un ritual: se serveix amb una ampolla d’aigua, un terròs de sucre i una forquilla. Només els més agosarats sabran per què.

El Marsella està associat a Hemingway, potser perquè és el personatge cèlebre que més va freqüentar el local, però per aquí també s’hi deixaven caure artistes com Dalí, Picasso o Gaudí

Per als qui van sovint al Marsella, els dits de pols sobre les ampolles o els cartells de l'època franquista que prohibeixen estacionar-se a les taules o cantar no sorprenen gens. A l'inrevés. Els sorprendria veure-hi el sostre repintat o qualsevol petit canvi, per petit que sigui, que alterés la pàtina del temps. Per la seva banda, el personal tampoc canvia; t’atén sempre la mateixa gent, amb la mateixa hospitalitat. Amb aquesta idiosincràsia, és natural que el Marsella hagi atret l'atenció de personatges famosos i mediàtics.

Amenaça de desnonament fa 10 anys

El mític i bicentenari bar Marsella va viure una situació molt perillosa, ja que va estar a punt de ser tancat i haver-se de traslladar a un altre local el 2013. El propietari de l'edifici va decidir no renovar el contracte perquè volia vendre tot el conjunt, inclòs l'històric bar, i l'Ajuntament de Barcelona hi va intervenir per comprar tot l'edifici per 1,1 milions d'euros, el mateix preu pel qual anava a ser venut a un privat. El Marsella, que va recollir més de 10.000 firmes contra el seu tancament, havia de ser desnonat per possibilitar la venda de l'edifici sense inquilins, però això va fer un tomb amb la intervenció del consistori.

Fa dècades que el Marsella el porta la mateixa família i, sense cap mena de dubte, aquell angoixant tràngol d'ara fa 10 anys va suposar la dicotomia més difícil de la seva vida: tancar o canviar d'ubicació. Després de rebre la notificació que no els renovaven el lloguer perquè els propietaris volien vendre l'edifici sencer, van decidir que, si al final no podien continuar-hi, s'emportarien el bar amb tota la decoració. Això sí: no marxarien del Raval. Per sort de tots i totes, el bar Marsella continua dempeus, al mateix lloc de tota la vida, i segur que donant guerra durant dos centenaris més.