Ha acabat la temporada de cultiu d'estiu i no saps què plantar? Vols començar un petit hort urbà i no saps quines llavors plantar? En aquest article et proposem alguns cultius per sembrar a l'octubre i algunes de les seves cures.
Abans de començar
El primer que has de fer és netejar el teu hort, ja sigui al terra, en taules de cultiu o testos. Aquest pas és molt necessari ja que segurament hauran quedat restes de cultius anteriors, ja sigui en forma de fulls o arrels seques.
El primer que has de fer és netejar el teu hort, ja sigui al sòl, en taules de cultiu o testos
Desfés-te dels brots malalts o espatllats. Si han contaminat el substrat, el millor és eliminar tota la part contaminada per evitar la propagació de malalties als nous cultius. És important realitzar un bon sanejat del substrat on ressituaràs noves llavors per conrear aquesta temporada. També és imprescindible aportar una bona dosi de nutrients. D'aquesta manera, les noves llavors els utilitzaran per germinar i desenvolupar una nova planta.
5 aliments que pots plantar a la tardor
1. Bleda
Una verdura de full verd que no pot faltar a la cuina. Si vius en una zona de clima temperat pràcticament durant tot l'any pots plantar bleda. Ubica aquesta verdura tant a ple sol com mitja ombra, en ambdós casos s'adapta molt bé. Però això sí, si conrees bleda en zones amb clima fred és preferible deixar-lo fins a finals d'hivern o bé fer-ho en hivernacle. En un període de 50 a 60 dies ja tindràs llistes per collir les teves bledes ecològiques.

2. All
A mitjans de la tardor podem començar a sembrar all. És un tipus de cultiu molt poc exigent, per la qual cosa és molt adequat per a gent que està començant en l'horticultura o per a aquells que no poden dedicar gaire temps al seu hort. Simplement, necessitem un gra d'all que introduirem en un petit clot d'uns 4 cm de profunditat que farem a la terra. Podem conrear alls tant directament a la terra com en petits contenidors, testos i taules de cultiu.
3. Canonges
Queden molt bé en amanides i són una de les verdures de full verd que podem conrear tant directament a terra com en contenidors i taules de cultiu. És important assegurar-nos que mantenim la terra prou humida i que té bona aportació de matèria orgànica, perquè requereix terres rics en nutrients. Ubica els canonges en un espai assolellat, perquè creixen millor amb bona exposició solar. En tan sols 50 a 60 dies tindrem llestos per collir els nostres canonges ecològics.
4. Coliflor
Les llavors de coliflor tarden molt poc a germinar, tot just necessiten una setmana. Això sí, has de mantenir els planters a una temperatura mitjana de 14 °C. La coliflor és un cultiu exigent respecte a l'aigua. Necessitarà regs generosos i abundants. Evita conrear coliflor si ets en una zona seca i amb poques pluges. Per impedir que la coliflor tingui sabor amarg a causa de l'exposició solar és important cobrir-la amb els fulls. Per això és preferible conrear-la en mitja ombra.
5. Remolatxa
Un altre dels cultius comuns en horts urbans i horts en testos. Com en els cultius d'hortalisses d'arrel i tubercles i bulbs cal tenir especial cura en què la terra tingui un bon drenatge de l'aigua perquè aquesta no es quedi acumulada i pugui podrir-los. Col·loca les remolatxes a ple sol i evita que siguin a l'ombra d'altres plantes. Segons la varietat de remolatxa i les condicions de cultiu, a partir de 90 dies podràs començar a collir remolatxa ecològica.
