Les llaunes de conserva s'han convertit en un autèntic salvavides a la cuina moderna, especialment per als qui viuen amb presses i no sempre tenen temps de preparar receptes elaborades. Ja sigui per improvisar un sopar ràpid, acompanyar una amanida o resoldre un àpat en qüestió de minuts, les conserves són una opció molt habitual a gairebé totes les cases. La seva durabilitat, facilitat d'ús i versatilitat les converteixen en un producte indispensable a qualsevol rebost. Tanmateix, no totes les conserves són iguals, i encara que moltes poden semblar saludables a simple vista, és important saber elegir bé. El nutricionista Carlos Ríos, conegut per impulsar el moviment realfooding, ha alertat recentment sobre algunes llaunes que es venen a Mercadona i que seria preferible evitar si volem cuidar la nostra salut.

Les llaunes de conserva que has d'evitar

Carlos Ríos aclareix que les conserves de peix, per norma general, es consideren un “bon processat”, però amb un matís important: cal revisar bé els ingredients. L'expert adverteix que moltes de les llaunes disponibles al mercat inclouen olis refinats, especialment el de gira-sol, o bé venen en escabetx, una preparació amb excés de greix i sodi. Encara que és cert que es pot escórrer el contingut abans de consumir-lo, Ríos recomana no afegir més greix innecessari a la dieta diària. Per això, el seu consell és prioritzar sempre les llaunes que vengen al natural o amb oli d'oliva, fins i tot si aquest és refinat, ja que té un perfil lipídic més saludable pel seu contingut en greixos monoinsaturats.

Hem de revisar bé els ingredients de les llaunes de conserva / Foto: Unsplash

Ríos recomana no afegir més greix innecessari a la nostra dieta diària

Un altre aspecte rellevant que esmenta el nutricionista és la presència de mercuri en certs peixos enllaunats. Aquest metall pesant pot acumular-se en l'organisme i generar problemes de salut si es consumeix en excés. Segons Ríos, els productes amb més contingut en mercuri són la tonyina i el bonítol, mentre que el verat presenta un nivell intermedi. Al contrari, el salmó té un contingut baix-moderat, i les sardines, anxoves, musclos o escopinyes amb prou feines contenen traces d'aquest element. De fet, considera les sardines i anxoves la seva font favorita d'omega-3, precisament pel seu baix risc i alt valor nutricional.

En moltes d'elles hi ha gran presència de mercuri / Foto: Unsplash

Respecte a quantes llaunes de tonyina és segur consumir, Carlos Ríos recorda les recomanacions de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN): un màxim de tres llaunes a la setmana per a adults, mentre que els nens i les dones embarassades s'haurien de limitar a una de sola. Com veus, les conserves poden formar part d'una alimentació saludable, sempre que s'elegeixin bé i es consumeixin amb sentit comú.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!