La carn és un producte molt habitual en la dieta de la majoria de persones. Fa uns anys, però, la carn era un producte gairebé de luxe. L'accés als aliments no ha sigut sempre tan senzill com és ara; sense supermercats ni servei a domicili, la gent s'havia d'espavilar per aprofitar i conservar totes les parts de carn dels animals. Alguns talls i elaboracions, gràcies a l'abaratiment de preus i a l'abundància de recursos, han arribat fins als nostres dies. Però hi ha altres carns i preparacions que s'han anat perdent pel camí i que no han tingut èxit en la nostra societat de consum. Avui t'expliquem quines són les carns típiques de la cuina catalana menys habituals, però igualment delicioses.
Carns tradicionals a Catalunya
Si féssim una llista de tots els peixos que es consumeixen a Catalunya, no acabaríem mai. Però si parlem de carn, és més fàcil fer-nos una idea general de tots els productes que s'han consumit tradicionalment a casa nostra. Des de les més conegudes, com la de porc o vedella, fins a les més inusuals, com la d'isard, aquestes són les carns catalanes del nostre receptari tradicional:
- Porc
- Vedella
- Pollastre
- Gallina
- Xai
- Ovella
- Cabrit
- Cabra hispànica
- Conill
- Llebre
- Ànec
- Oca
- Guatlla
- Perdiu
- Gall d'indi
- Colomí
- Tord
- Isard
- Cérvol
- Senglar
- Granota
- Caragol

Un conjunt de productes i sabors que sovint no es coneixen perquè la manera de produir i de consumir d'avui en dia ha fet que ens deixem la majoria de tradicions pel camí
En total són més d'una vintena d'animals els que formen part de la tradició culinària de Catalunya. Malgrat ser moltes (segurament moltes més de les que coneixies), no són totes. Aquesta vintena d'animals són els que apareixen al Corpus de la Cuina Catalana, l'obra de referència que recull el patrimoni culinari del país. A més d'aquestes, però, hi ha carns d'altres animals que segurament s'han consumit en indrets locals concrets, com algunes aus o animals de caça, però que no formen part del patrimoni del país perquè el seu consum no és general.
Plats poc habituals
A ningú li estranya que el porc, el pollastre o la vedella siguin animals que es fan servir per al consum humà. Tampoc ens estranya, malgrat ser menys habitual, que mengem caragols, conill o xai. El que segurament no sabies és que el tord o l'oca són aus que formen part del nostre receptari, o que l'isard i el cérvol són carns de caça habituals en alguns restaurants. També criden l'atenció la cabra hispànica o la gallina, amb una recepta concreta cadascuna que apareix al receptari del Corpus. La llebre, la perdiu o la granota són també carns poc habituals; si bé és cert que les anques de granota són un plat curiós que a tothom li sona, la llebre i la perdiu són més difícils de trobar.
Un conjunt de productes i sabors que sovint no es coneixen perquè la manera de produir i de consumir d'avui en dia ha fet que ens deixem la majoria de tradicions pel camí. Criar porcs és molt més fàcil i rendible que criar granotes o tords; però les granotes i els tords formen part del patrimoni culinari català igual que el pollastre i la vedella.