Catalunya, Espanya i Portugal viuen un caos absolut des d'aquest migdia per l'apagada elèctrica que afecta alguns països del sud d'Europa. Hi ha hagut una caiguda general del servei aquest migdia i Red Eléctrica ha informat poc després de dos quarts de dues que ha començat a recuperar la tensió pel nord i sud peninsulars, per atendre de forma progressiva el subministrament elèctric, apuntant, això sí, que es tracta d’un procés “que comporta l’energització progressiva de la xarxa de transport a mesura que els grups de generació s'acoblin”.

🔴 Apagada elèctrica a Catalunya i l'Estat, DIRECTE | Què passa?
 

La nevera no funciona: com evitar perdre tot el menjar per l'apagada general

Tot el transport públic ha quedat interromput, segons ha anunciat Adif i FGC, mentre que els aeroports, hospitals i escoles centren totes les mirades. Ara bé, posant el focus en els espais domèstics, el gran maldecap és la nevera i el congelador i el fet que els aliments es puguin fer malbé en qüestió d'hores.

Aquesta apagada elèctrica general pot posar en risc la seguretat alimentària a moltes llars. Quan la nevera i el congelador deixen de funcionar, els aliments comencen a perdre temperatura i augmenta el perill de deteriorament i intoxicació. Per això, actuar amb rapidesa i criteri és essencial per minimitzar les pèrdues. El primer que cal tenir en compte és que la porta de la nevera i del congelador ha de romandre tancada tant com sigui possible.

El primer que cal tenir en compte és que la porta de la nevera i del congelador ha de romandre tancada tant com sigui possible

Cada vegada que s'obre, es perd el fred acumulat i es redueix el temps de conservació dels aliments. Una nevera plena pot mantenir una temperatura segura durant unes quatre hores, mentre que un congelador pot conservar el fred fins a 48 hores si no s'obre.

Si aquesta apagada s'allarga, convé reforçar la refrigeració amb gel o traslladar els productes més sensibles, com la carn, el peix o els lactis, a una nevera portàtil amb acumuladors de fred. En paral·lel, és útil disposar de termòmetres per controlar la temperatura interna i actuar en conseqüència.

Macarrons fent-se a foc lent, sense electricitat / Foto: Cedida

En tornar el subministrament elèctric, cal revisar l'estat dels aliments amb molta atenció. Si han estat a més de 5 graus durant més de dues hores, el risc de contaminació bacteriana és alt i el més segur és llençar-los. Els productes congelats que encara presentin cristalls de gel es poden cuinar o tornar a congelar sense problema. La preparació prèvia i una gestió acurada poden marcar la diferència entre conservar el menjar o haver de descartar-lo després d’una apagada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!