Després de deixar enrere tota mena de carn, llet, ous i aliments cuinats amb greix animal, arriba el moment d'oblidar-se també del forn, la paella o la sopera. I és que, els crudivegans no només s'alimenten de productes 100% vegans, també es vigila que aquests productes no estiguin cuinats. Només hi ha una excepció, determinats vegetals o fruites es poden 'cuinar' sempre que no se superin els 45 °C en el mètode de cocció. I, per què aquesta temperatura en concret? Perquè és la que assoleix un aliment al sol de forma natural. Encara que amb la calor que hem viscut els últims estius crec sincerament que aquest punt s'hauria de revisar.

Ampliar el receptari

Amb aquests requisits és normal que el teu llibre de receptes es quedi sense pàgines després de la primera revisió. I això és bo perquè ens obliga a mirar més enllà, a buscar alternatives i a tastar noves maneres de combinar aliments. Així que en alguna cosa li hem de donar les gràcies a aquest corrent pel molt que ens pot ensenyar.

vegetable juices 1725835 1920
Això ens obliga a ampliar el nostre receptari / Foto: Pixabay

Encara que bé és cert que les seves receptes són més desitjables a l'estiu, quan es busquen més propostes fresques i que ens eviten encendre el foc. Així, la categoria d'amanides s'omple de nous sabors, textures i colors i altres plats també poden entrar directes a la llista de favorits com els espaguetis de carabassó amb salsa de pesto. O el carpaccio de bolets amb nous i magrana, molt tardoral. Això sense parlar dels sucs amb mil combinacions entre verdures i fruites.

Atenció amb les mancances

El gran problema d'aquesta dieta és que és molt restrictiva i es queden fora moltíssims nutrients essencials. Igual com passa amb el veganisme, aquí també faria falta estirar un suplement de vitamina B12. El que no es puguin cuinar els aliments no deixa fora un grup de què els vegans treuen molt partit, els llegums. Ni les llenties ni les mongetes no es poden menjar crues, més que pel seu sabor perquè el nostre organisme no podria assimilar els seus nutrients. És a dir, sortirien tal com han entrat. En aquesta filosofia de vida en la qual es prescindeix de la calor, els llegums només poden consumir-se germinades.

girl 4377388 1920
Atenció amb les mancances de la dieta del crudiveganismo / Foto: Pixabay

D'altra banda, una dieta basada en fruites i verdures crues no és saciante. Per molt que afegim fruita seca, la sensació de gana serà un constant en la nostra vida. Una cosa a què cal sumar la inflor i els gasos per aquest excés de fibra. Si ets delicat d'estómac, oblida-ho. Almenys com a prioritat en el teu dia a dia. Un cas diferent és que apostis per aquesta dieta determinats dies a la setmana o un plat diari... sempre tenint en compte que caldrà completar amb altres productes i, igual com quan s'inicia una dieta vegana, és recomanable deixar-se aconsellar per un expert per adaptar aquesta dieta a cada persona (amb les seves necessitats concretes i les seves mancances). I és que si hi ha una cosa clara al món de les dietes i de la nutrició és que no tot val per a tothom.