En els últims anys, el veganisme ha adquirit una notorietat més gran en la nostra societat. En primer lloc, perquè des de la comunitat científica cada vegada es té més clar que les dietes basades en verdures i fruites milloren notablement la salut de les persones i augmenten la seva esperança de vida. I en segon perquè a més de l'adopció d'una dieta determinada, ser vegà s'ha conformat com una manera de ser al món. Com asseguren els promotors d'aquest dia, és un replantejament de la manera de viure i consumir, de relacionar-se amb el món animal d'una altra manera i de comprometre's amb una sèrie d'hàbits que transformen la vida.

L'origen d'aquest Dia Mundial es remunta a 1994, quan Louise Wallis, presidenta de la Societat Vegana del Regne Unit, va crear aquesta jornada per celebrar el 50° aniversari la seva fundació. Abans d'això ja existia la Societat Vegetariana (Vegetarian Society), que englobava vegetarians de tota condició, i que es va fundar en l'any 1847.

Broquetes veganes

La comunitat científica cada vegada té més clar que les dietes basades en verdures i fruites milloren notablement la salut i augmenten l'esperança de vida

El cert és que entre algunes persones existeix una certa confusió sobre qui són exactament els vegans. Per això val la pena explicar succintament els enfocaments respecte a les diferents dietes.

>Vegans: els que no consumin cap producte d'origen animal.

>Vegetarians alleto-ovo: que consumeixen ous i productes lactis més d'una vegada per mes però no consumeixen carn ni peix.

>Pesco-vegetarians: que consumeixen peix una o més vegades al mes però eviten la carn.

>Semivegetarians: que mengen carn més d'una vegada per mes però menys d'una vegada per setmana.

>No vegetarians: que mengen carn almenys una vegada per setmana.

Encara que hi ha una certa polèmica respecte a si ser vegà pot ser perjudicial per a la salut d'algunes persones, el cert és que existeixen estudis científics que semblen demostrar els seus beneficis.

Un equip d'experts de la Universitat de Califòrnia va dur a terme un estudi publicat a The Journal of Nutrition on s'apuntava que els que segueixen els patrons d'una dieta vegana i alleto-ovo o pesco-vegetariana tenen diferències significatives per a millor als biomarcadors de plasma, orina i teixit adipós associats amb ingestes dietètiques en comparació amb aquells que consumin una dieta no vegetariana.

Amanida veganaL'alimentació vegana millora els biomarcadors de plasma, orina i teixit adipós

El primer consell si una persona decideix fer-se vegana és anar a un professional, perquè no és un tipus de dieta que pugui seguir tothom. Els experts solen desaconsellar-la per als nens, per exemple. Per això és millor realitzar-se algun tipus d'anàlisi o prova per comprovar que no existeixen riscos per a la salut. En segon lloc, informar-se adequadament. En la pàgina web del Dia Mundial del Veganisme es pot trobar informació sobre això. I a la següent pàgina, es poden trobar restaurants vegans a tot el món: https://www.happycow.net/.

Cal comprovar quins són els nutrients necessaris que cal prendre, les substitucions que es poden realitzar i els suplements més recomanats. Alhora, cal realitzar una revisió dels materials que s'utilitzen en roba, calçat, cosmètica i altres per canviar-los per d'altres i així vestir i cuidar-se de forma vegana. En aquest web, es pot trobar també tot el que es necessita saber.