Per si no era suficient amb l'amic intolerant a la lactosa i el que no consumeix gluten, un dia apareix el que afirma que ara és vegà. I així, quedar per sopar es converteix en una espècie de scape room en la qual hi ha moments en què no es veu el final i donar amb la clau que ajuda a desxifrar el lloc al que sí que se'n pot anar és molt pitjor que trobar la data. Entendre les raons per les quals una persona decideix deixar de menjar certs aliments per voluntat pròpia pot semblar molt xocant, sobretot avui dia, amb la varietat que existeix al nostre abast. Però mentre hi ha motius que són més complicats d'entendre, n'hi ha molts altres davant dels quals no hi ha discussió.

No és per salut; és evitar el sofriment animal

Aquesta era la raó que sempre em va xocar més i és que una dieta vegana no és més sana que una de mediterrània (entenent aquesta, com aquella en la qual es prioritzen els vegetals i els productes frescos i en la qual no caben els ultraprocessats). El sucre, l'oli de palma o la sal són 100% vegans i 100% insans. Després de la moda veggie s'amaguen begudes vegetals atapeïdes de sucre, hamburgueses amb una quantitat de greix, midons i sal desmesurada o galetes amb problemes similars. Així que el "perquè és més saludable" mai m'ha servit. Però sí altres motius que he anat aprenent a poc a poc i que s'allunyen tant dels tòpics com de les modes comercials.

diet 4369090 1920
Hi ha raons més enllà de si és més saludable o no / Foto: Pixabay

Sí, de la mateixa forma que en fa ja uns els anys que es va començar a veure l'ús de pells com una cosa horrorosa, ja va sent hora que es conegui com és la vida dels animals a les granges. No és tan idíl·lica com en els dibuixos animats i només et convido a visitar una granja de porcs, per exemple, perquè valoris el fet de si és necessari menjar carn tots els dies. Això sí, personalment no entenc el tema de retirar per complet els lactis (hi ha extracció de llet sense sofriment) i els ous (més del mateix).

Ajudar el medi ambient

L'ésser més sostenible és el que realment em fa abraçar el veganisme i imposar dies sense carn a casa. El ritme a què explotem al planeta és insuportable, així com el malbaratament d'aliments del primer món. La ramaderia genera grans amenaces al medi ambient i la seva empremta de carboni és immensa comparada amb els productes d'origen vegetal. La ramaderia és responsable d'altes emissions de gasos d'hivernacle, desforestació de zones silvestres i un gran malbaratament l'aigua, sobretot en llocs del planeta en els quals això és un greu problema.

plant based 4812595 1920
El ritme a què explotem al planeta és insuportable / Foto: Pixabay

No hi ha recursos per a tothom i enfortint la investigació i el desenvolupament de proteïnes vegetals es podria minimitzar la desnutrició al món. Els vegetals ens aporten pràcticament tots els nutrients que el nostre cos requereix a excepció de la vitamina B12 i alguns altres als que és complicat arribar amb una alimentació molt restrictiva. Per això m'apropo al veganisme, però no li dona suport 100%. Això sí, aquests vegetals són més barats i nets de produir. Així doncs, crec que tots hauríem de donar-li una oportunitat al veganisme i apropar-nos a aquesta filosofia de vida, encara que sigui uns dies a la setmana. T'hi apuntes?