Quants bars i restaurants hi ha a Barcelona que facin tapes? De fet, quantes tapes existeixen només a Catalunya? És possible esbrinar i seleccionar la millor tapa de Barcelona i Catalunya? La Llotja de Mar ha donat la resposta a totes aquestes preguntes en la celebració d'una gran festa de la gastronomia que ha conclòs aquest dilluns a la nit. La final del Primer Concurs Ciutat de Barcelona i de Catalunya de Pintxos i Tapes ha desvelat quina és la millor tapa de Barcelona i Catalunya.

El sistema de competició en format show cooking ha permès al públic assistent contemplar l’execució i posada en escena dels 24 candidats a representar a Catalunya en la final del Concurs Nacional de Pintxos i Tapes Ciutat de Valladolid. Els cuiners han ocupat l’escenari durant més de quatre hores, el jurat ha emès el seu veredicte i la classificació directa és part del premi en aquesta trobada organitzada per EV Gastro en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i Estrella Damm.

Les millors tapes i pintxos de Catalunya

El lounge bar de l’hotel Üpper Diagonal s’ha imposat a la resta dels participants amb 'Delícia de sípia', un mos que inclou entre els seus ingredients maionesa de shichimi i mango, tàrtar de gamba i sal de tonyina. La recompensa reservada al guanyador es completa amb un guardó artístic i 1.500 €. El segon classificat ha sigut Salsa Street Food, que ha presentat ‘Croqueta de cochinita pibil’. En el seu cas, el premio inclou també guardó artístic i 1.000 €. El pòdium del concurs en aquesta primera edició es completa amb Can Culleres, que ha obtingut el tercer lloc amb un mos anomenat ‘Peu amb bola’. En el seu cas la dotació econòmica és de 500 €.

millor tapa catalunya üpper diagonal
'Delícia de sípia', la millor tapa de Catalunya

D'altra banda, el jurat ha atorgat tres accèssits a Merendero de la Mari (per 'Viatge al Carib', com a tapa més creativa), Hiu Restaurant ('Mar i muntanya d'espàrrec blanc', com la més sostenible) i Alba Granados ('Esqueixada de bacallà amb mousse de mongetes de Santa Pau', com la més tradicional). Üpper Diagonal, Salsa Street Food i Can Culleres competiran al novembre en el concurs nacional de Valladolid, en representació de Catalunya, després d’haver convençut a un jurat presidit pel xef Carles Abellan (Tapas 24) i completat per Phillipe Regol (crític gastronòmic), Carla Peyrón (excuinera del restaurant Enigma), Judith Calix (directora de la revista Cuina), Luis Cepeda (organitzador del Concurs Nacional de Valladolid), Marta Alguersuari (MasterChef 11) i el xef Manu Núñez (Besta, Batea).

Una ruta a través de les millors tapes de Barcelona

El Concurs Ciutat de Barcelona i de Catalunya de Pintxos i Tapes pròpiament dit ha conclòs, però qui ho desitgi podrà provar totes les receptes finalistes gràcies a una ruta de tapes que va arrancar el passat dijous i romandrà activa fins al pròxim diumenge. Una app -Tapascat- disponible per iOS i Android permet localitzar els 48 establiments participants, ubicats en set localitats (Barcelona, Girona, Cambrils, Sitges, Vic, Calella, el Masnou), on és possible menjar les mossades acompanyades d’una cervesa per només 4,50 €.

El primer campionat autonòmic concebut expressament com fase preliminar del Nacional de Valladolid ha convocat a professionals en actiu d’establiments d’hostaleria de les quatre províncies catalanes. Al marge de la seva ubicació, l’altre requisit, “amb el fi de competir sota les mateixes condicions”, ha estat presentar una sola tapa inèdita, el cost en matèria primera de la qual, no superés els 1,5 €.