És gairebé impossible imaginar una cuina sense cebes. Estan allà des de sempre, en la base de sofregits, guisats i brous, aportant dolçor, cos i aquesta aroma que obre la gana fins i tot abans que sàpigues quin plat sortirà de l'olla. Ens fan plorar, això sí. I sempre que es posa una ceba en mal estat al rebost fa pudor. Però, a favor seu, direm que són barates, accessibles i tan versàtils que poques vegades ens aturem a pensar en elles com a protagonistes. Fins que arriba algú com Arnau París, guanyador de MasterChef i apassionat de la cuina senzilla, i proposa de donar-li el paper principal. En el seu compte d'Instagram, on acumula més de cent mil seguidors, sol compartir receptes de tota mena. Però aquesta m'ha cridat l'atenció per fàcil, original i ràpida.

La millor recepta que pots fer amb una ceba

El que planteja no és res complicat, però sí sorprenent, una recepta a mig camí entre el tradicional i l'innovador, amb un toc asiàtic que converteix una simple ceba en un plat per recordar. I tot amb només quatre ingredients. I un és aigua, que gairebé no compta! Aquesta és la recepta que canviarà la teva manera de veure una ceba. A continuació, la llista amb els ingredients per a 4 persones. És molt simple, ja que només requereix 4 cebes grans, tallades a grills, 50 g de mantega, 1 cullerada de miso (blanc o vermell, segons el que tinguis a mà) i 50 ml d'aigua.

Una cistella amb moltes cebes / Foto: Pixabay

Anem ara amb la preparació. Talla la ceba a grills no molt grans. Intenta que siguin tots de la mateixa mida. Fon la mantega en una paella àmplia i afegeix la ceba. Col·loca amb paciència la ceba com si es tractés d'un pastís de poma, amb una mica d'ordre. En un bol a part, barreja el miso amb una mica més de mantega i l'aigua. Bat fins a obtenir una crema lleugera i homogènia. Pots ajudar-te de la batedora com fa el xef. Incorpora aquesta barreja a la paella i deixa que es cuini tot a foc baix, sense presses, fins que la ceba quedi tendra i caramel·litzada. El resultat és una guarnició sucosa, de sabor profund i textura melosa, perfecta per acompanyar carns, peixos, arrossos o fins i tot per coronar una torrada amb formatge.

Per què funciona tan bé? Un ingredient de moda

La ceba ja és per si mateix un ingredient amb màgia, en cuinar-la a poc a poc, els seus sucres naturals es transformen en dolçor i s'arrodoneixen els sabors. Si a això li sumes la mantega, que aporta untuositat, i el miso, amb el seu caràcter salat i umami, tens la fórmula perfecta per convertir un bàsic en un plat amb ànima d'alta cuina. Arnau París insisteix que el secret està en la paciència, en deixar que la ceba es cuini a foc lent.


El miso és cada vegada més habitual en supermercats, però continua sent un gran desconegut per a molts. D'origen japonès, s'elabora a partir de soja fermentada i té un sabor intens, salí i molt concentrat, per la qual cosa s'utilitza en petites quantitats. El més típic és trobar-ho a la sopa de miso, però el seu potencial va molt més enllà: marinats per a carns i peixos, salses, adorns per a amanides i, com en aquest cas, per elevar una simple ceba a un altre nivell. El bo és que aguanta mesos a la nevera, per la qual cosa n'hi ha prou amb comprar un pot i animar-se a provar-ho en diferents receptes.

Amb què acompanyar aquesta ceba?

El millor d'aquest plat és la seva versatilitat. Funciona com a guarnició per a un filet, com a base per a un arròs cremós, com a farcit d'un entrepà gurmet o fins i tot com a aperitiu, servit sobre pa cruixent amb una mica de formatge de cabra. És aquest tipus de recepta que es guarda en la memòria perquè resol sopars improvisats, vesteix un menú sense esforç i, sobretot, sorprèn el comensal que mai no imaginaria que una ceba pogués tenir aquest gust. La pròxima vegada que tinguis una ceba una mica pioca a casa ja ho saps.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!