Vivim en un etern scroll de productes saludables. Que si les llavors de xia, que si el quefir, que si l'oli de coco. Però de vegades la resposta al que busquem (més proteïna vegetal, més greixos bons, més sabor) ja està a la nostra cuina. Simplement que no li estem fent ni cas. És el cas del tahini, que va arribar a les nostres cases com un secundari de l'hummus. El comprem per a aquesta recepta estrella d'Instagram, l'utilitzem dues vegades i després va quedar arraconat en el fons del rebost perquè vam veure que era més fàcil comprar-lo fet que embrutar més trastos a les nostres cuines. Però aquesta pasta espessa, cremosa i amb sabor a fruit sec torrat té moltes més coses a dir. I no només per a aquest sopar de pica-pica.
La pasta proteica secreta ideal per a tots els menjars
El tahini s'elabora a partir de llavors de sèsam moltes fins a formar una pasta espessa. S'utilitza des de fa segles a la cuina de l'Orient Mitjà, el Magrib, el Caucas i part d'Àsia. Té un sabor intens, lleugerament amarg, i una textura densa semblant a la mantega de cacauet. El més interessant, sens dubte, és que està carregat de greixos saludables (mono i poliinsaturades), proteïnes vegetals, calci, ferro, zinc i antioxidants. Tot això en una sola cullerada. És sadollant, energètic i bastant més digestiu que altres fonts de proteïna o greix. A més, és ideal per als qui no prenen lactis o segueixen dietes vegetals, perquè aporta calci i proteïna sense necessitat de recórrer a origen animal.

Des de l'esmorzar fins al sopar. Sí, de veritat. Pot sonar estrany esmorzar tahini, però una vegada que ho proves, costa tornar enrere. Va bé amb coses dolces, salades o mixtes. Com el pots integrar al teu menú? Comencem al matí. Untat en pa integral amb plàtan o dàtils, barrejat amb iogurt vegetal o afegit a un porridge o batut. Si optem pel migdia, serveix com a base de salses, amaniments o adorns per a amanides o verdures rostides. Però també és útil a la tarda: en una torrada amb tomàquet ratllat o amb alvocat. Finalment, a la nit, com a toc final en un plat de llegums, una crema de verdures, tofu o peix. Fins i tot en postres, com per exemple, en algunes receptes veganes de galetes o pans de pessic l'utilitzen com a substitut de mantega o com a ingredient secret per donar gust de fruita seca.

Exemples més concrets
Pots provar amb un amaniment exprés: barreja tahini amb suc de llimona, un rajolí d'aigua, all ratllat, sal i una mica de comí. És la salsa perfecta per a amanides, verdures o arròs. Puré amb truc: afegeix una cullerada al teu puré de carabassa o pastanaga. Guanya cremositat i profunditat de sabor. Torrada sorpresa: posa tahini en pa i a sobre mel o melmelada sense sucre. O tomàquet ratllat amb un toc de sal. Funciona. Dolç saludable: barreja tahini amb cacau pur, una mica de xarop de dàtil o mel, i tens una crema tipus nocilla amb molt més valor nutritiu. Finalment, si tens un pot a la nevera, pots donar-li ús a qualsevol menjar del dia. I no necessites utilitzar grans quantitats, amb una culleradeta basta per canviar-li el perfil nutricional i de gust d'un plat. D'idees, ja no te'n falten.