Fa uns dies coneixíem el guanyador del Panellet d'Or, el guardó que distingeix el millor panellet de Catalunya de l'any. Un guardó atorgat per Obra Social Ernest Verdaguer i la plataforma Panàtics, dues entitats que també organitzen els premis a millor flequer del país. El Pa d'Or d'enguany ha estat per a Emili Feliu, del Forn Sant Josep de Barcelona. Feliu s'ha imposat en una final disputada a Barcelona en la qual competien els millors flequers del país, classificats en les respectives semifinals provincials.

Millor pa de Catalunya 2025

Emili Feliu ha elaborat el millor pa del país a la final disputada aquest diumenge 26 d'octubre a Barcelona. El segon lloc, amb el guardó Pa de Plata, ha estat per a Jordi Martí, de l'Antic Forn J.Martí de Lleida. El Pa de Bronze ha estat ex aequo per a Óscar Cazorla i Felipe García, dels forns La Plaça, de Prades (Baix Camp) i Casa Moner, de Girona, respectivament. El concurs, en realitat, distingeix el millor flequer, no el millor pa; però el millor flequer, al cap i a la fi, és el que elabora el millor pa de tots.

Les puntuacions s'obtenen de la suma de les notes atorgades de l'1 al 10 en diferents criteris: qualitat, tècnica, textura, sabor i presentació

El concurs atorga premis per partida doble: d'una banda, els premis individuals del Pa d'Or, de Plata i de Bronze. D'altra banda, els 25 pans amb les puntuacions més altes obtingudes durant les fases classificatòries per província han estat escollits per formar part de la ruta del pa de Catalunya. Una ruta que posa al mapa els millors forns del país perquè la gent pugui tastar les elaboracions dels diferents flequers del territori. Les puntuacions s'obtenen de la suma de les notes atorgades de l'1 al 10 en diferents criteris: qualitat, tècnica, textura, sabor i presentació.

Final de flequers

Pel que fa als premis individuals, els quatre millors flequers de cada província són els que s'han classificat per a la final d'aquest passat cap de setmana. La final ha consistit en l'elaboració en directe d'un pa sota la supervisió del jurat, format per diferents professionals del sector i en el qual també hi havia un membre invident per aportar una valoració sensorial.

El pa és un dels elements més importants de la dieta a Catalunya. Té un important valor nutricional, però sobretot té un alt component social i cultural. En qualsevol taula de Catalunya no hi pot faltar mai el pa. Avui dia és habitual consumir pa en forma de barra; una barra que es compra cada dia i que no dura gaire temps en bon estat. Però aquí, tradicionalment, s'ha gastat sempre pa de pagès, un pa rodó que es va gastant a llesques i que dura més dies en bon estat. Un pa que, a més, compta amb una protecció oficial si s'elabora seguint els estàndards de qualitat de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Pa de Pagès Català.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!