Hi ha algun plat més emblemàtic en la gastronomia espanyola que no sigui la truita de patates? Sí, d'acord, la paella, la fideuà, el pop a la gallega, els arrossos, el gaspatxo, el cocido madrileny o la fabada asturiana ocupen les posicions més importants. Ara bé, la truita de patates és, probablement, el plat que encapçalaria el llistat amb la medalla d'or. No obstant això, és curiós que una recepta que encisa tants i tants paladars, provoca por i pànic a milions de catalans. Així ho recull un estudi publicat per Salvetti Llombart fa pocs dies.
Pànic a les truita de patates: milions de catalans rebutgen cuinar-la
De fet, és un plat transversal arreu de l'Estat, de nord a sud i d'oest a est. A Catalunya ens apassiona, i tant. Però el que destapa l'informe és que la passió apunta només cap a degustar-la. En canvi, pel que fa a elaborar-la i arromangar-nos i enfundar-nos el davantal i cuinar una truita de patates ja no ens sembla tan atractiu. “Més de dos milions de catalans manifesten pors de cuinar truita de patates, una de les receptes més representatives de la nostra gastronomia”, relata l'investigador en el seu estudi.

Aquesta xifra arriba als 13 milions de persones en l’àmbit estatal i s’incrementa en el cas dels joves d’entre 18 i 24 anys, ja que més de la meitat d’ells confirma tenir-ne. De l’estudi se’n desprèn que prop del 60% de les persones consultades afirma que és complicat que una truita de patates quedi bé. Una dificultat que porta el 43% dels enquestats a assegurar que “cada vegada es cuina menys” pel temps de preparació que comporta, entre altres aspectes. A més, per a més de la meitat dels enquestats, la truita de patates és només apta per a “experts”. En el cas de Catalunya, entre tots aquells que reconeixen tenir por de cuinar una truita, destaquen temors com: girar la truita (48%), que quedi massa seca (37%) o que es cremi (28%).
En el cas de Catalunya, entre tots aquells que reconeixen tenir por de cuinar una truita, destaquen temors com: girar la truita (48%), que quedi massa seca (37%) o que es cremi (28%)
Com fer la millor truita de patates i dominar un dels plats estrella
No pot ser que ens excusem en la por o la mandra per les hores que implica aquesta recepta. La cuina és diversió, atreviment i pifiar-la, també, fins que surt bé el plat. És per això que la cuinera Ada Parellada recorda a tots aquests milions de persones atemorides com fer la millor truita de patates i dominar un dels plats estrella de la nostra gastronomia. El primer que fem és pelar les patates i tallar-les a rodanxes fines i posar-hi la sal quan encara estan crues. És molt important posar les patates a un colador durant quinze minuts perquè podrem apreciar la quantitat d'aigua que treuen. “Fora, aquesta aigua és perjudicial i afecta el sabor de la nostra truita de patates”.
Sofregim les patates a la paella en oli abundant, hi incorporem la ceba i deixem cuinar durant una llarga estona. Que vagi fent i vagi desprenent aquesta olor tan característica. Abans de treure-ho del foc, apugem la temperatura al màxim i ho coem durant dos minuts. Així aconseguim que les patates es fregeixin una mica. Colem l'oli. Traspassem les patates i la ceba a un bol i perquè no ens coguin gaire els ous, obrim una mica les patates i treguin el fum. “Tothom bat els ous, però jo no; els aboco directament”, revela la xef del Semproniana. Remenem tot el conjunt, una mica més de sal i deixem reposar durant un quart d'hora abans de tornar-ho a posar a la paella. Farem servir la mateixa amb l'oli residual que ha quedat de fregir les patates i posem tot el remenat a fer-se. Amb l'estri de fusta sacsegem suaument el centre perquè també es cogui. Passats uns minuts li donem la volta i acabem de fer la truita de patates per l'altra banda.