La setmana passada, des de La Gourmeteria ens fèiem ressò de la classificació de les millors gastronomies arreu del planeta. Un llistat per països en el qual Espanya s'hi endinsava en una reconeguda i alta quarta posició. Lamentablement, però, al rànquing dels 10 plats més populars de l'Estat, Catalunya només hi surt representada amb unes postres: la crema catalana, que apareix en 9a posició. Això pot voler dir dues coses: o que els usuaris no consideren Catalunya com a part de l'estat espanyol, o que ni coneixen ni han tastat alguns dels plats més populars del nostre receptari.

ChatGPT escull entre la cuina catalana i la cuina espanyola: la guanyadora final

Arran d'aquesta paradoxa i poca dignificació de la cuina catalana, entesa com un estil marcat i diferenciat de la cuina espanyola, li hem consultat a ChatGPT perquè es decanti per una opció o l'altra, argumentant-ne els motius. En primer lloc, hem de deixar clar que la intel·ligència artificial diferencia la cuina catalana i espanyola. “La catalana destaca per l’ús de picades, sofregits i la combinació de mar i muntanya, mentre que la cuina espanyola és més diversa, amb plats icònics com la paella (València), el gaspatxo (Andalusia) o les tapes (Madrid, Andalusia)”, exemplifica la IA.

Un plat típic de la cuina catalana / Foto: Cedida
Un plat típic de la cuina catalana / Foto: Cedida

En la pugna entre la cuina catalana i l’espanyola, ChatGPT es posiciona sense embuts: “La cuina catalana és superior”. I no s'hi refereix per una qüestió sentimental o identitària, “sinó per criteris objectius que van des de la riquesa històrica fins al reconeixement internacional, passant per la capacitat d’innovació i l’adhesió popular”, argumenta. D’entrada, apunta a les referències històriques com és el fet que la cuina catalana és una de les més antigues d’Europa documentades. El Llibre de Sent Soví, publicat al segle XIV, ja recollia receptes que han travessat segles i que avui conviuen amb plats moderns en cartes de restaurants amb estrelles Michelin. “Aquest arrelament no l’aporta cap altra cuina de l’Estat amb tanta força”, sentencia la IA.

En l'àmbit de prestigi internacional, la cuina catalana ha estat la punta de llança de la revolució gastronòmica mundial. Aquesta eina ho exemplifica amb Ferran Adrià i elBulli, qui “van situar Catalunya al centre del mapa culinari global, i el llegat ha continuat amb cuiners com Joan Roca”, reconegut com a millor restaurant del món. Cap altre territori de l’Estat pot presumir d’aquest nivell d’excel·lència.

La cuina espanyola, “sense una identitat cohesionada”

És cert que la cuina espanyola en conjunt té plats reconeguts —la paella, el gaspatxo, les tapes—, però sovint el que s’anomena “cuina espanyola” és un calaix de sastre que recull elaboracions molt diverses sense una identitat cohesionada. En canvi, la cuina catalana presenta una personalitat pròpia, una lògica culinària clara basada en productes de proximitat, la combinació agosarada de sabors —com els plats de mar i muntanya— i tècniques cuinades amb temps, no amb presses.

Llibres gastronòmics i llibres de cuina / Foto: Carlos Baglietto
Fins i tot la literatura gastronòmica catalana és fantàstica / Foto: Carlos Baglietto

També ressenya la “significativa connexió amb el territori”. Catalunya ha sabut preservar i innovar alhora. “Des d’un pa amb tomàquet fins a una escudella i carn d’olla, tot dialoga amb el paisatge, les estacions i les arrels pageses. Aquesta relació honesta amb el producte de temporada, avui tan reivindicada arreu, a Catalunya mai no s’ha deixat de practicar”, afegeix la IA.

El record recent del restaurant Disfrutar

Finalment, cal parlar del paladar popular. Els plats catalans comencen a ser més valorats fins i tot per davant de clàssics de la cuina espanyola. El fet que cada vegada més restaurants catalans triomfin a l’estranger n’és una prova. En definitiva, sense menystenir la riquesa de les cuines espanyoles, la catalana ha demostrat una combinació d’història, innovació, identitat i qualitat que la fa, avui, una de les grans cuines d’Europa. “I si el millor restaurant del món parla català als fogons, potser no cal dir res més”, conclou en una picada d'ullet al restaurant Disfrutar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!