Les guies gastronòmiques són espais on els crítics, periodistes i prescriptors recomanen els millors llocs d'una regió perquè la gent conegui quins són els millors restaurants de la seva zona. La Guia Michelin o The World's 50 Best Restaurants són dues de les guies gastronòmiques més prestigioses del món. Ara bé, si parlem de guies fetes per usuaris, la més reconeguda és Taste Atlas, una web que elabora diferents rànquings. Aquest cop, els usuaris de Taste Atlas han decidit portar la contrària a les guies més famoses i menysprear la cultura gastronòmica catalana.

Menyspreu a la cuina catalana

Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia de l'any 2025. És també el territori de l'estat espanyol amb més estrelles Michelin, amb el millor restaurant del món, amb el receptari tradicional més antic d'Europa escrit en una llengua diferent del llatí i amb els cuiners més influents en la gastronomia contemporània a escala global. No obstant això, sembla que per als usuaris de la web Taste Atlas aquest bagatge no és suficient. Al rànquing dels 10 plats més populars de l'Estat, Catalunya només hi surt representada amb unes postres: la crema catalana, que apareix en 9a posició. Això pot voler dir dues coses: o que els usuaris no consideren Catalunya com a part de l'estat espanyol, o que ni coneixen ni han tastat alguns dels plats més populars del nostre receptari.

O els usuaris no consideren Catalunya com a part de l'estat espanyol, o ni coneixen ni han tastat alguns dels plats més populars del nostre receptari

En primera posició del rànquing trobem la paella. Però atenció, perquè si anem més enllà del top 10, en 14a posició apareix la paella valenciana, una incongruència curiosa que fa pensar que la paella 'normal' no és de València. També és curiós veure com el terme 'berenar' es fa servir per referir-se a un plat en concret, quan en realitat es tracta d'un àpat, com l'esmorzar, el dinar o el sopar.

Sense excuses

Algú podria dir que la cuina catalana no té presència al rànquing perquè és una cuina regional que només es fa a Catalunya. I en part podria ser cert, perquè plats tan exquisits com les patates emmascarades o l'olla aranesa només es fan en algunes regions concretes del país. Però aquest argument perd força quan veiem que les 'migas' o el 'salmorejo', plats típics de les zones interiors i del sud d'Espanya, passen per davant de la crema catalana al rànquing.

Llistes com aquestes, que a més a més posen plats, productes i àpats al mateix sac, demostren que no sempre ens podem refiar de l'opinió de persones anònimes. La gastronomia és cultura, tradició i per sobre de tot, subjectivitat. Cada casa és un món i la popularitat d'un plat no es pot mesurar només posant estrelles en una app. Les històries de la gent que hi ha darrere de cada producte són la part més important del patrimoni culinari de cada regió.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!