Quan arriba Nadal, a casa nostra mengem escudella, sopa de galets, torrons i neules. Tradicions inamovibles que tenim molt assumides, però que són úniques de Catalunya. De vegades ens pensem que Nadal se celebra igual a tot arreu, però cada país té els seus propis costums i tradicions. Avui t'acostem alguns dels plats més típics de diferents indrets d'arreu del món.
Plats nadalencs més enllà de Catalunya
Avui fem la volta al món per visitar les taules més típiques de diferents països de tots els continents. Plats curiosos i elaborats amb ingredients molt diferents que segurament no coneixies.
Alemanya
Comencem amb un país europeu relativament proper. Malgrat tenir una cultura més saxona que llatina, Alemanya és un país occidental que té força similituds amb Catalunya. Pel que fa a gastronomia, però, dista bastant dels costums nostrats que tenim aquí. Un dels plats més típics del Nadal alemany és el Lebkuchen, un pa dolç amb espècies que recorda a les galetes nadalenques que coneixem aquí. Malgrat que els plats principals de Nadal són molt similars a la gastronomia que es consumeix durant tot l'any (patates i salsitxes, per sorpresa de ningú), el Lebkuchen és un dels dolços més característics i únics del país germànic, a més del Glühwein, el vi calent que se sol prendre al carrer.

Rússia
A més de les amanides i les carns farcides, el Kutià és un dels dolços endèmics més típics de Rússia. De fet, diferents països eslaus inclouen aquest menjar en les seves taules nadalenques (Ucraïna, Lituània o Rumania entre d'altres). Es tracta d'una mena de farinetes seques fetes a base de blat, mel o sucre, fruits secs i ocasionalment, panses. És una elaboració única de Nadal, molt difícil de trobar en altres èpoques de l'any.
Nigèria
Saltem del fred siberià a la calor del desert africà. Tot i que la major part de països de l'Àfrica occidental són de majoria musulmana, les comunitats cristianes que celebren Nadal en països com Nigèria també tenen els seus plats típics per aquesta època de l'any. L'arròs Jollof és un dels plats més típics. S'elabora amb una combinació de carn i verdures, tals com la ceba, el pebrot o la pastanaga, que es barregen amb l'arròs, la base de moltes de les receptes Nigerianes.
Japó
El país nipó té alguns dels costums més característics en la seva cultura gastronòmica. Sushi, arròs, ramen o 'mochis' són alguns dels productes que més destaquen del país oriental. El que segurament no t'esperaves és que, per Nadal, el menjar més tradicional del Japó és el pollastre fregit de la franquícia americana KFC (Kentucky Fried Chicken). Arran d'una campanya publicitària duta a terme per la marca als anys 70, al Japó s'hi va implantar el costum de menjar KFC el dia de Nadal. Una tradició que s'ha consolidat, i que genera cues a les botigues i comandes amb setmanes d'antelació per poder menjar pollastre fregit el 25 de desembre.
El que segurament no t'esperaves és que, per Nadal, el menjar més tradicional del Japó és el pollastre fregit de la franquícia americana KFC (Kentucky Fried Chicken)
Austràlia
Viatgem fins als antípodes, al país més gran d'Oceania: Austràlia. Situat a l'hemisferi sud, allà Nadal els agafa en ple estiu. I de la mateixa manera que nosaltres quedem amb els amics per fer calçotades, els australians celebren Nadal amb una bona graellada. Preparen les millors carns i una bona brasa i es reuneixen en grans grups de gent per celebrar un Nadal en ple estiu.

Mèxic
Acabem la nostra particular volta al món a Mèxic. El país nord-americà (que per molt que s'hi parli espanyol, se situa a Amèrica del Nord) manté els costums de tot l'any, plats contundents i picants, en les seves preparacions de Nadal. Preparacions de gall dindi, llom de porc, peixos i mariscs, 'tamales' i 'atoles'... Tota mena de receptes, més o menys típiques en funció de la regió, que conformen un mosaic de sabors d'allò més variat.