El malbaratament alimentari és el pitjor enemic de la cuina. A casa, però sobretot als restaurants, que treballen amb un volum de producte molt més gran. La cuinera i col·laboradora de La Gourmeteria, Ada Parellada, impulsa una campanya, amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, per conscienciar sobre el problema del malbaratament alimentari i com posar-hi remei. En un acte celebrat ahir al Palau Robert de Barcelona, Ada Parellada va presentar la campanya 'Aprofitem els aliments' per fer front al problema.

Situació alarmant

L'octubre, com cada tardor, arriba carregat de novetats. Algunes de les més importants passen per activitats que intenten resoldre problemes quotidians més greus del que sembla. És el cas de les activitats programades en el marc de la campanya 'Aprofitem els aliments' que van presentar ahir Ada Parellada, juntament amb el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Òscar Ordeig, i el director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia, Joan Gòdia.

La campanya té per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris

ACTE DE PRESENTACIÓ DE CAMPANYA APROFITEM ALIMENTS ADA PARELLADA OSCAR ORDEIG / Foto: Montse Giralt
Ada Parellada durant la presentació de la campanya 'Aprofitem els aliments'. / Foto: Montse Giralt

La campanya té per objectiu sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de reduir les pèrdues i el malbaratament alimentaris. Ja fa anys que Ada Parellada va iniciar el projecte i en fa quatre que el departament d'Agricultura hi dona suport. Les dades són impactants: més de 170.000 tones de menjar llençat a Catalunya cada any; un 70 % d'aquests aliments no s'arriben a cuinar; cada persona llença de mitjana més de 21 kg de menjar. Unes dades alarmants que necessiten una resposta col·lectiva per revertir la situació.

ACTE DE PRESENTACIÓ DE CAMPANYA APROFITEM ALIMENTS ADA PARELLADA OSCAR ORDEIG / Foto: Montse Giralt
Òscar Ordeig durant la presentació de la campanya 'Aprofitem els aliments'. / Foto: Montse Giralt

Un mes d'aprofitament

Durant el mes d'octubre s'han programat tres activitats arreu de Catalunya per lluitar contra el malbaratament. La primera, que durarà tot el mes, és el Gastrorecup, una iniciativa d'Ada Parellada en què enguany participen més de 60 restaurants. Establiments repartits per tot el país que organitzaran àpats fets amb plats d'aprofitament. Paral·lelament, el 4 d'octubre es duran a terme les Espigolades, una recaptació d'aliments d'aprofitament en quatre punts de Catalunya que l'any passat va aconseguir sumar més de 12.000 kg de menjar. Finalment, el 5 d'octubre, Vic acollirà el Gran Dinar d'Aprofitament, un àpat gratuït per a unes 400 persones fet amb productes d'aprofitament. Aquests són els restaurants que participen durant tot el mes en el projecte Gastrorecup:

  • Barcelona: Restaurant Semproniana (Barcelona), D’ins Activa (Barcelona), Bar Verat (Santa Coloma de Gramenet), Aula Restaurant (CETT) (Barcelona), Restaurant Aflamas (Barcelona), Cal Mingo (Barcelona), Institut Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona, Can Perico (Santa Perpètua de Mogoda), Casa Amàlia 1950 (Barcelona), Xiroi (Barcelona), Ca la Nuri (Barcelona), Can Culleres (Barcelona), Mescladís Borrell (Barcelona), Mescladís Teatre Lliure Montjuïc (Barcelona), Fundació Rubricatus (el Prat de Llobregat), Porco Preto (Barcelona), La Gormanda (Barcelona), La Sosenga (Barcelona), Avenir (Barcelona), Sardineta Bistrot (Arenys de Mar), El Gat Blau (Vilafranca del Penedès), Cal Mingo (Viladecans).
  • Catalunya Central: Via Restaurant (Vic); El Bart (Vic); Mas Monells (Sant Bartomeu del Grau); Thymus Restaurant (Manlleu); Joviat Culinary Arts (Manresa); Escola d’Hostaleria d’Osona (Tona); Somiatruites (Igualada); Nou Urbisol (Castellolí); col·lectiu Slow Food de la Catalunya Central, que compta amb la col·laboració de Can Patoi (Navarcles), Cau de l’Ateneu (Manresa), L’Obradora - Espai Agroalimentari Compartit de la Catalunya Central (Manresa), Restaurant Ígnia (Manresa), Mas de la Sala (Sallent), La Xicra (Artés), La Sardana (Manresa), Laida Restaurant (Manresa); col·lectiu CAC Collsacabra, amb Ca l’Ignasi (l’Esquirol), Hostal Collsacabra (l’Esquirol), La Fita (Tavertet), Embotits del Collsacabra (Cantonigròs), Ca l’Edu (l’Esquirol), La Cöpe (l’Esquirol), Formatges Riuadavets (l’Esquirol).
ACTE DE PRESENTACIÓ DE CAMPANYA APROFITEM ALIMENTS ADA PARELLADA OSCAR ORDEIG / Foto: Montse Giralt
Ada Parellada amb els restauradors presents a l'acte de presentació de la campanya 'Aprofitem els aliments'. / Foto: Montse Giralt
  • Tarragona i Terres de l’Ebre: El Terrat (Tarragona), Meleta de Romer (l’Ametlla de Mar), A Cullerades (Reus), Restaurant Albert Guzmán (la Ràpita), L’Antic Molí Restaurant (Ulldecona), Restaurant Cal Faiges (Poble Nou), La Barraca (l’Ampolla).
  • Girona: Can Roca d’Esponellà, Escola d’Hostaleria de Figueres - Institut Olivar Gran, Restaurant Can Xapes (Cornellà del Terri), Escola d’Hostaleria i Turisme de Girona, Restaurant Hostal dels Ossos (Olot), Carles Antoner (Lladó), Hotel Casamar (Palafrugell), S’ha Acabat el Bròquil (Campdevànol), Fonda Xesc (Gombrèn), Ditifet Restaurant (Girona), Institut Ramon Coll i Rodés (Lloret de Mar), Restaurant El Brot (Vilavenut), El Rebost de Can Moragues (Riudarenes), Quinze Ous Restaurant (Girona).
  • Lleida: Xarxa de restauradors del Pallars, Braseria L’Alzina (Sant Guim de Freixenet), Atrevit (Mollerussa), Antic Forn i La Cava (Tàrrega), Xopluc Restaurant (Boldú), Restaurant el Truc (Agramunt), Fundació Coma de Meià (Vilanova de Meià), Ca l’Agneta (Cervera), No Badis (Cervera), El Cau (Almenar), Cal Xirricló (Balaguer), Restaurant Lo Ponts (Ponts).
ACTE DE PRESENTACIÓ DE CAMPANYA APROFITEM ALIMENTS ADA PARELLADA OSCAR ORDEIG / Foto: Montse Giralt
Restauradors i col·laboradors de la campanya 'Aprofitem els aliments'. / Foto: Montse Giralt

En definitiva, es tracta d'una campanya necessària en què el sector de la restauració té un paper cabdal, però en què la conscienciació a la ciutadania és clau per crear un canvi d'hàbits a les cuines de casa. En paraules del conseller Ordeig, "això no és una opció. Qui no s’adapti, difícilment podrà competir". Una responsabilitat compartida que pots abordar des de casa amb els consells i receptes que cada setmana comparteix Ada Parellada a La Gourmeteria.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!