Quan pensem en els gustos dels famosos, sovint ens venen al cap excentricitats que creiem que encaixen amb l'estil de vida de segons quines celebritats. Xampany, caviar, còctels i licors cars són alguns dels productes que associem a la fama i la riquesa. Per contra, hi ha certes begudes i alguns plats que van més vinculats a les classes populars: el capipota, els destil·lats amb refresc o els menjars tradicionals d'aprofitament en general. Però tot això no són més que prejudicis; la famosa cantant nord-americana Lady Gaga ha desvelat quina és la seva beguda preferida, i no té res a veure amb el que et podries imaginar.

La beguda preferida de Lady Gaga

Lady Gaga és una cantant de pop de Nova York famosa per desenes de cançons que han triomfat arreu del món. També se la coneix per la seva manera de vestir excèntrica en algunes gales i per ser el centre d'algunes polèmiques del món de la música. Lady Gaga és tot el contrari a una cantant convencional. A més, sent estatunidenca, sembla obvi pensar que no acostuma a menjar ni beure productes típics de països europeus. Però la realitat sempre supera la ficció. La cantant ha revelat que el seu còctel preferit no és ni l'Expresso Martini ni el Bloody Mary; la beguda preferida de Lady Gaga és el calimotxo.

Malgrat que la mescla de vi negre i cola ja existia a l'Estat espanyol als anys 20 del segle XX, era una beguda minoritària a causa del fet que gairebé no hi havia establiments que disposessin d'aquest refresc

Una beguda d'origen basc

El calimotxo (kalimotxo en basc) és, a grans trets, vi negre amb refresc de cola. És una beguda molt típica de les festes basques i està molt vinculada als joves euskalduns. És una beguda vinculada a les classes populars que, a primer cop d'ull, sembla estrany que pugui agradar a una celebritat com Lady Gaga. Però així ho ha expressat la cantant en una entrevista, sotmesa a un detector de mentides, a Vanity Fair. Lady Gaga ha explicat, concretament, que demana, "vi negre amb cireres maraschino i refresc de cola". Si bé és cert que és una versió més sofisticada del clàssic i popular calimotxo de vi de tetrabric i cola, al cap i a la fi, és el mateix. Una beguda senzilla i gustosa que té el seu origen al País Basc.

L'origen del calimotxo està lligat al Port Vell d'Algorta. Malgrat que la mescla de vi negre i cola ja existia a l'Estat espanyol als anys 20 del segle XX, era una beguda minoritària a causa del fet que gairebé no hi havia establiments que disposessin d'aquest refresc. Va ser a partir de 1953 quan, amb la inauguració de la primera fàbrica de Coca-Cola a Espanya, la barreja es va popularitzar sota diferents denominacions: Rioja Libre, Mochete, Tincola, Cuba Libre de Pobre, Cubata de l'obrer... Termes que fan referència a les classes populars i que disten molt de la concepció de celebritat que tenim de Lady Gaga.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!