L'estiu és època d'amanides, arrossos a la platja i sopes fredes. El gaspatxo és el plat insígnia d'aquesta època, però no és l'únic; a la versió de la clàssica recepta amb tomata li han sortit alternatives fetes amb altres productes que són igualment refrescants i delicioses. Un exemple d'aquestes versions és el que explica el cuiner Jordi Roca, del restaurant El Celler de Can Roca. Una recepta feta a base de meló que no deixarà ningú indiferent.

La recepta d'estiu de Jordi Roca

Ni meló amb pernil ni granissat de meló: la recepta d'estiu que explica el reconegut cuiner Jordi Roca a través de les seves xarxes socials és el gaspatxo de meló. Un plat senzill, però amb un punt gastronòmic, que pots fer a casa en un tres i no res per aprofitar al màxim aquest deliciós producte. Només hauràs de triturar quatre ingredients i ja ho tindràs.

Un plat senzill, però amb un punt gastronòmic, que pots fer a casa en un tres i no res per aprofitar al màxim aquest deliciós producte

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jordi Roca (@jordirocasan)


Ingredients:

  • Meló
  • Cogombre
  • Pebrot verd
  • Pa
  • Pernil salat
  • Sal
  • Oli

Pica ben finet una mica de pernil salat. Com més bo sigui, millor quedarà el resultat final; però tampoc cal que et gastis una fortuna en el millor pernil del món perquè l'incorporarem al gaspatxo

EuropaPress 5343230 melon partido mitad ser recogido planta 20 julio 2023 alcazar san juan
El meló és una de les fruites estrella de l'estiu. / Foto: Europa Press

Elaboració:

  1. Talla un meló sencer a trossos. No cal que siguin regulars perquè després els hauràs de triturar. 
  2. Congela el meló (sense la pell), com a mínim, a -18 graus. Pots congelar-lo tot o deixar-ne uns quants talls a la nevera.
  3. Quan el meló estigui congelat, o amb els talls que has guardat a la nevera, posa'l en un processador d'aliments amb el cogombre, el pebrot i el pa.
  4. Com més bones i fresques siguin les verdures, millor. I si el pa és de fa dos o tres dies, també és bo.
  5. Afegeix-hi un rajolí d'oli i sal.
  6. És moment de triturar. Processa bé tots els ingredients fins que quedin ben integrats en una barreja líquida.
  7. Quan tot hagi quedat ben triturat i obris el processador d'aliments, sentiràs que fa olor d'hort.
  8. Abans d'emplatar, queda fer els últims preparatius.
  9. Pica ben finet una mica de pernil salat. Com més bo sigui, millor quedarà el resultat final; però tampoc cal que et gastis una fortuna en el millor pernil del món perquè l'incorporarem al gaspatxo.
  10. Recupera el meló congelat i ratlla'l ben finet amb un ratllador. Pot ser de maneta (com el que fa servir Jordi Roca al seu vídeo) o pot ser un ratllador manual de tota la vida.
  11. És hora d'emplatar: a la base del plat, posa-hi el meló ratllat.
  12. A continuació, afegeix els encenalls de pernil picat a sobre.
  13. Per últim, però no menys important, cobreix el plat amb el gaspatxo.
  14. Opcionalment, pots afegir algun altre ingredient, com ara una mica de pa torrat o fins i tot formatge, però recorda que és un gaspatxo, no un puré calent.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!