L'actualitat gastronòmica barcelonina ha estat marcada clarament en els darrers mesos per tot l'embolic que ha afectat el Bar Pinotxo, el Juan Bayén i els seus nebots, encapçalats per Jordi Asín Bayén. El rebombori informatiu ha sigut de dimensions considerables i, des que el recentment difunt Juan Bayén es va jubilar, les notícies han sigut constants. És per això que, després de l'emotiu comiat que va viure el 'Juanito' aquest dijous, considerem important recapitular tot el que ha succeït al voltant de la família 'Pinotxo'.

➡️ La Boqueria acomiada Juan Bayén, Pinotxo, amb 'Barcelona' de fons
 

Recapitulació dels últims mesos

La primera notícia que va aparèixer relacionada amb la figura de Juan Bayén va ser l'anunci de la seva jubilació a finals de l'any passat. Després de treballar i pràcticament viure a la Boqueria durant més de 75 anys, fa quatre mesos el 'Juanito' va decidir posar punt final a la seva llarga trajectòria al Bar Pinotxo. Aquesta parada tan representativa del Mercat de la Boqueria, però, no anava a desaparèixer. Almenys, en un principi, ningú no s'ho esperava.

Els nebots del Juan Bayén van agafar les regnes del negoci quasi centenari de la Boqueria i, amb Jordi Asín al capdavant de tot, pretenien seguir les petjades llegendàries que havia marcat el seu oncle al llarg de moltes dècades. Inicialment, de fet, no va ocórrer res estrany. Tot continuava amb l'aparent normalitat de sempre i res no feia presagiar el trist final que ha acabat acomplint-se.

El primer gir de guió

La primera sorpresa i gir argumental del guió va arribar un dilluns 20 de febrer quan el negoci de la família Bayén no va apujar les persianes per sorpresa de tots els comerciants i visitants. La situació es va mantenir així durant tota la setmana, fins que al vuitè dia, després de la inicial polèmica, el Pinotxo va tornar a aixecar la persiana.

Pinotxo funeral Juan Bayen Mercat de la Boqueria  Foto Carlos Baglietto (5)
Homenatge a Juan Bayén al Mercat de la Boqueria / Foto: Carlos Baglietto

Ara bé, ho va fer per primer cop en tota la seva història sense que cap membre del clan Bayén fos a la barra de la parada. El Bar Pinotxo havia canviat de mans. La singular parada del Mercat de la Boqueria havia canviat de mans mantenint, això sí, el nom de sempre. Després de descartar-se cap acord entre els familiars que el gestionaven, finalment van ser els responsables d'un altre local de la Boqueria els encarregats de continuar mantenint viva la flama: els encarregats del Bar Central. La decisió unilateral de Juan Bayén de vendre el negoci i la parada del Mercat de la Boqueria va propiciar tot aquest terrabastall, del qual els nebots se'n van assabentar els últims, tal com va declarar Jordi Asín en una entrevista al Planta Baixa, de TV3.

L'afer Pinotxo se'n va als jutjats

La següent notícia a aparèixer publicada ja va introduir l'element de la justícia. A més, amb una informació bomba: el Bar Pinotxo de la Boqueria ja no es tornaria a dir mai més així. El Jutjat Mercantil 9 de Barcelona va determinar, com a mesura cautelar, retirar el nom original de l'establiment a l'actual propietari de la parada. El bar era una societat compartida entre el ‘Juanito’ i el seu nebot Jordi Asín que, en aquell moment, continuava activa. És per aquest motiu que es van emprendre les accions judicials, amb motiu del desacord que reobrissin mantenint el cèlebre nom.

Els propietaris havien canviat, però el nom no. I els nebots, que defensen posseir la patent del nom, van reclamar a la justícia mantenint, temporalment, els drets del nom. Per totes aquestes raons, els nous propietaris van haver de recular i fer unes passes enrere: canviar el nom i passar a anomenar-se El Mític Bar.

Enterrar la destral de guerra

Des del 20 de març i fins al passat dimarts 11 d'abril, la situació es va mantenir relativament estable. A finals de març el nebot Jordi Asín va assegurar que volia reobrir el Bar Pinotxo, però que encara no sabia a quina zona de Barcelona. Això, ara per ara, continua amb aquesta intenció, però sense cap novetat al respecte.

Però tornant a l'ordre cronològic dels fets, el passat 11 d'abril el 'Juanito' va morir a l'edat de 88 anys per causes naturals, deixant enrere un llegat que ni la Boqueria ni Barcelona no podrà oblidar. No obstant això, el mateix dia de la seva mort, es va revelar un comunicat pòstum en el qual carregava durament contra la seva família i els seus nebots acusant-los de "segrest emocional". La nota, molt crítica i severa amb la família, destapava el mal ambient i el tracte pervers de la família envers la figura del 'Pinotxo', sempre segons l'escrit de l'equip jurídic.

El dijous passat es va celebrar al Mercat de la Boqueria el comiat i darrer adeu de Juan Bayén a la que va ser la seva casa durant pràcticament tota la seva vida. Justament el dia abans, i un dia després del comunicat pòstum, els nebots i la família del Juanito van emetre una nota en la qual demanava enterrar la destral de guerra. "L'última d'una generació que s'acaba no hauria d'estar patint. Ara ens unim fent força [...]. Ens esforçarem per una vida millor per la qual els nostres avis van lluitar", resava l'escrit de la família. D'aquesta manera es posa punt final a l'embolic i l'afer del Bar Pinotxo i la família Bayén.