L'històric propietari del bar Pinotxo Juan Bayén ha mort aquest dimarts per causes naturals a l'edat de 88 anys. Conegut com a Juanito per la gent més propera, va treballar al bar Pinotxo del Mercat de la Boqueria durant quasi 80 anys, convertint aquesta parada en un emblemàtic local de Barcelona. Precisament, fa tan sols quatre mesos, el passat mes de desembre, va anunciar que es retirava del bar.

👉 Pinotxo penja el davantal i s’acomiada de la Boqueria
 

El mític Bayén va néixer al barri del Raval de Barcelona el 1934, va començar a treballar darrere de la barra del simbòlic i honorífic bar Pinotxo amb la seva mare Catalina ara fa quasi vuitanta anys. La Catalina va començar fent entrepans i cafès, però amb el temps, el Juanito va reconduir l’oferta gastronòmica a plats tradicionals de la cuina catalana com el cap i pota, els cigrons amb botifarra negra o els calamarsons amb mongetes, entre d’altres, rebent el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia el 2015.

L'actual difícil situació del bar Pinotxo

El bar Pinotxo de la Boqueria va tancar el passat 20 de febrer per discrepàncies entre el Juan Bayén i els seus nebots. La històrica parada d'aquest mercat no va apujar les persianes aquell dilluns, per ja no tornar-ho a fer mai més, almenys amb la mateixa essència. Tot i que només una setmana després va tornar a reobrir amb el mateix nom, però amb uns nous propietaris, això va ser un miratge que va durar pocs dies. Després de descartar-se un acord entre els familiars que el gestionaven, finalment ara són els responsables d'un altre local de la Boqueria els encarregats de continuar mantenint la flama viva: estem parlant del Bar Central. Així doncs, els nous propietaris fa unes setmanes van posar el nou nom al local: El Mític Bar.

Només un mes després, el 20 de març, el Jutjat Mercantil 9 de Barcelona va ordenar, com a mesura cautelar, retirar el nom original de l'establiment a l'actual propietari de la parada. El bar Pinotxo era una societat compartida entre Juan Bayén i el seu nebot, Jordi Assín, que continuava activa i, ara, caldrà veure com segueix aquest afer. És per aquest motiu que es van emprendre les accions judicials, amb motiu del desacord que reobrissin mantenint el cèlebre nom. 

El maratonià Juanito, en la memòria de tota Barcelona

El Juanito, maratonià de soca-rel a estones lliures, va córrer divuit maratons, una d’elles a la ciutat de Nova York. Fins fa poc era habitual trobar-te’l per Montjuïc suant la cansalada. Et deia: “He deixat de córrer maratons perquè les guanyava totes" i reiaDurant anys va obrir el bar cada dia puntualment a les 6 del matí, quan encara no estaven posats els semàfors, així explicava amb els amics paradistes fent el cafetó cada dia abans d’obrir el mercat. Amb el temps es va convertir en icona de la Boqueria, és estimadíssim per tothom a causa del seu caràcter afable i únic. Trepitjar el Pinotxo significava endinsar-te en un temps passat, un viatge d’anada i tornada en el qual es revivia la Boqueria de tota la vida, sense additius ni conservants. Sempre deia: “Saps quin és el meu problema? Que no estic mai cansat”.