El Mercat de la Boqueria ha acomiadat amb tots els honors Juan Bayén, un il·lustre d'aquest emblemàtic mercat barceloní. La cançó 'Barcelona' de Montserrat Caballé i Freddie Mercury ha presidit l'homenatge que ha viscut aquest dijous la figura del 'Pinotxo' més famós de Barcelona. Després de la cerimònia que ha tingut lloc aquest dijous al migdia al tanatori Sancho de Ávila, el cotxe fúnebre s'ha desplaçat fins a les Rambles per celebrar amb uns centenars de persones un emotiu i últim adeu final en memòria del difunt 'Juanito', l'històric restaurador de la Boqueria, un mercat on hi va treballar pràcticament tota la seva vida.

⚫ Mor Juan Bayén, l'històric propietari del bar Pinotxo de la Boqueria, als 88 anys
 

Passaven pocs minuts després de les 14 h del migdia, quan el cotxe fúnebre ha aparcat el cotxe al mercat perquè l'ànima del 'Juanito' pogués descansar per última vegada a la qual va ser, pràcticament tota la seva vida, la seva casa. Més enllà de la cançó de Caballé que ha sonat per tots els altaveus de la Boqueria, Eduard Soley, paradista i molt amic de Juan Bayén, ha pronunciat un discurs nostàlgic i ple d'emoció en el qual ha destacat que el 'Pinotxo' "ha estat, és i serà història del Mercat de la Boqueria per sempre més". "No t'oblidarem a tu ni el teu somriure únic", ha acabat dient davant de centenars de persones que s'han aplegat per acomiadar un referent de Barcelona.

Pinotxo funeral Juan Bayen Mercat de la Boqueria  Foto Carlos Baglietto (2)
Centenars de persones han acomiadat Juan Bayén / Foto: Carlos Baglietto

 Aquest dimarts passat va morir el 'Pinotxo' a l'edat de 88 anys per causes naturals. A la porta del mercat, els comerciants i la ciutadania li han pogut retre un especial i bonic darrer comiat mentre sonava la seva cançó preferida, ‘Barcelona’, i els cors dels presents s'encongien. A més, des d'aquest dimecres, i fins al divendres, fins divendres, el Mercat de la Boqueria es converteix en una sala de record a Juan Bayén, l’ànima del mercat.

 

El cotxe fúnebre s'ha desplaçat fins a les Rambles per celebrar amb uns centenars de persones un emotiu i últim adeu final en memòria del difunt 'Juanito'

Pinotxo funeral Juan Bayen Mercat de la Boqueria  Foto Carlos Baglietto (3)
El paradista de la Boqueria, Eduard Soley, ha pronunciat un emotiu discurs / Foto: Carlos Baglietto

Conegut com a 'Juanito' per la gent del mercat i els seus més propers, va treballar al Bar Pinotxo del Mercat de la Boqueria durant quasi 80 anys, convertint aquesta parada en un emblemàtic local de Barcelona. Precisament, només feia escassos quatre mesos, el passat mes de desembre, que ell mateix va anunciar que es retirava de la barra del Bar Pinotxo i deixava de ser la cara del negoci, per deixar pas als seus nebots que havien de seguir, en un principi, amb el negoci.

Tot plegat, enmig d'una trifulga familiar

La defunció de Juan Bayén ha arribat en un moment molt convuls per la família, immersa en disputes familiars des de fa un parell de mesos. De fet, en aquests moments, l'afer ja es troba en diligències judicials. Tres setmanes enrere, el 20 de març, el Jutjat Mercantil número 9 de Barcelona ja va ordenar, com a mesura cautelar, retirar el nom original de l'establiment als actuals propietaris de la parada que, forçosament, han modificat el nom passant-se a dir El Mític Bar.

El mateix dia del traspàs de 'Pinotxo', el seu equip jurídic va emetre un comunicat pòstum en el qual carregava durament contra la seva família i, especialment, contra els seus nebots. "Llàgrimes, un tracte familiar dolent, mal ambient al bar i segrest emocional", eren només algunes de les impactants paraules que es mencionaven. "'Juanito' era tot por i angoixa, i ni tan sols gosava preguntar als seus nebots per la situació econòmica de la gestió del seu negoci o del patrimoni immobiliari, per por de la seva reacció. Fins a tal punt arribava l'abast del segrest emocional de 'Pinotxo'", denunciava el comunicat. Un escrit respost per la família i els nebots en què demanen enterrar la destral de guerra i buscar "un futur millor i una vida millor per a la qual van lluitar els nostres avis".