El bar Pinotxo de la Boqueria ha tancat. La històrica parada d'aquest mercat no ha apujat les persianes aquest dilluns. Segons ha avançat Betevé, l'origen del tancament rau en unes disputes familiars entre el mític propietari del local, Joan Bayén, i els seus nebots, que eren els qui gestionaven ara el bar. Segons la mateixa informació, el bar Pinotxo és ara propietat dels amos d'una altra parada del mercat de la Boqueria. Precisament, Joan Bayén va rebre un homenatge a la seva figura a finals de l'any passat, per la seva trajectòria al capdavant del mític bar Pinotxo.

🍴 Bar Pinotxo: obligat a canviar el nom per ordre judicial

Les desavinences familiars tanquen el bar Pinotxo

Diversos desacords sobre la gestió, titularitat i explotació del bar Pinotxo entre els nebots de la família i Bayén han derivat en desavinences familiars que s'han saldat amb el sobtat traspàs per part del llegendari Joan Bayén. Així doncs, els clients que han passejat avui pel mercat de la Boqueria han vist com estaven apujades totes les persianes dels diferents comerços, menys les de l'històric bar Pinotxo. Sota la gestió dels nous titulars, encara no se sap si en mantindran el nom, la mítica essència i trajectòria o en canviaran per complet el disseny i contingut gastronòmic.

Vuitanta anys de lideratge al bar Pinotxo

El Juanito, com és conegut entre els amics, va néixer al barri del Raval de Barcelona el 1934, va començar a treballar darrere de la barra de l’ara emblemàtic bar Pinotxo amb la seva mare Catalina ara fa quasi vuitanta anys. La Catalina va començar fent entrepans i cafès, però amb el temps, el Juanito va reconduir l’oferta gastronòmica a plats tradicionals de la cuina catalana com el capipota, els cigrons amb botifarra negra o els calamarsons amb mongetes, entre d’altres, i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona de Gastronomia el 2015, ara fa vuit anys.

El Juanito obria el bar cada dia puntualment a les 6 del matí, quan encara no estaven posats els semàfors, així comptava amb els amics paradistes fent el cafè cada dia abans d'obrir el mercat. Sempre deia que mai estava cansat i que tenia molta més gana, no podia parar de treballar. Amb el temps ha esdevingut una icona de la Boqueria. Era i és estimadíssim per tothom a causa del seu caràcter afable i únic. Trepitjar el Pinotxo era endinsar-te en un temps passat, un viatge d'anada i tornada on reviure la Boqueria de tota la vida, sense additius ni conservants.

Primer dia de reobertura parcial a la Boqueria

El passat 17 de gener van començar les obres de remodelació del mercat de la Boqueria al costat muntanya, per la qual cosa es van tancar totes les parades d'aquest sector i es van cobrir amb lones de plàstic separant-les de la resta amb parets de pladur. Aquesta primera intervenció s'ha allargat fins a aquest diumenge passat, 19 de febrer. Així doncs, el bar Pinotxo podia reobrir les portes aquest dilluns després d'un mes tancat, però les persianes s'han mantingut abaixades. Ara queda esperar el dia que torni a obrir el local i veure amb quin nom atraurà els clients, que ben segur notaran la baixa del bar Pinotxo.

Posteriorment, la resta de la remodelació es continuarà amb el costat mar del mercat fins al 26 de març. L'actuació té un pressupost d'1,4 milions d'euros i permetrà arranjar 3.600 metres quadrats. Els treballs formen part del pla de manteniment de l'Institut Municipal de Mercats de Barcelona.