De Santa Eulàlia de Riuprimer al món sencer. De l'asfalt i la bicicleta a les revistes i diaris internacionals més prestigiosos. I tot a base d'actitud, perseverança, tenacitat i exigència amb si mateix. Però, és clar, també molt de talent. Aquests adjectius són els que pronuncien els amics i l'entorn més proper de Lluc Crusellas, el pastisser català que va guanyar el World Chocolate Master (WCM) el 2022. Ara, quasi tres anys després, s'ha estrenat en exclusiva als cinemes Aribau el documental Lluc, una crònica de la pastisseria, dirigit per Jordi Torra.

El documental que reviu l'assoliment mundial al WCM de Lluc Crusellas

“La pastisseria és aquell moment que ve després que una necessitat s'hagi cobert: alimentar-se. Tot el que ve després per a mi és un regal”, descriu Jordi Roca. És una de les moltíssimes cares famoses que apareixen en el transcurs d'aquest llargmetratge, una odissea sobre el pastisser osonenc i com es va preparar durant 365 dies per coronar-se al concurs de xocolata més prestigiós del món. En aquest ofici “molt sacrificat”, segons explicat l'estrellat Albert Adrià, és molt difícil triomfar. I més encara quan es tracta d'un certamen en el qual participen els millors pastissers de cada país. Un seleccionat per cada regió, per a un total de 18 participants —és a dir, 18 països— en una final que es va celebrar a París.

millor xocolater del món lluc crusellas
Lluc Crusellas, al concurs de millor xocolater del món / Foto: ACN

El documental reflecteix amb passió i dedicació els mesos abans del concurs del WCM. Són gairebé 100 minuts per entendre la importància i el significat d'aquest esdeveniment mundial. “Per guanyar-lo has de saber a on t'estàs presentant”, repliquen els pastissers francesos més aclamats arreu del món. La direcció de Torra mostra un inexpert pastisser de vint-i-sis anys que s'enfronta al repte més gran de la seva carrera: entrar a l'Olimp dels grans pastissers guanyant el World Chocolate Masters.

Una radiografia de la preparació física i psicològica; les capacitats artístiques i creatives i la finor gastronòmica seran analitzades pels millors pastissers mundials, que no deixaran fàcilment que un jove mortal accedeixi al seu regne. “L'única persona que em fa por és jo mateix. Que jo falli. Que col·lapsi. Només em faig por de mi mateix”, reconeix el protagonista dies abans de la final. L'emoció i la vivència gairebé en primera persona són al capdavant d'aquesta dolça crònica. Per aconseguir alçar-se amb la victòria, la peça audiovisual desgrana les sis figures de xocolata que presenta al concurs i que meravellen al jurat. Com les dissenya, com les executa, com comet errors, moments de cansament fins a arribar a la final l'octubre de 2022.

Les 6 creacions de xocolata de Lluc Crusellas

“Quan tastes un bombó de xocolata, te'l dona una persona que t'estima. Des que som petits, associem la xocolata amb la felicitat”, assevera el pastisser dels germans Roca. Amb aquesta vocació d'impressionar, d'enamorar i de transmetre afecte a través del cacau, crea la primera de les sis meravelles. Una cosa senzillament magnífica. Sota aquest concepte crea la figura de l'elefant de xocolata, amb tot el que comporta en l'àmbit de disseny, tècnica, investigació.

Lluc Crusellas millor xocolater
El moment en què Lluc Crusellas aixeca el trofeu a París / Foto: ACN

Una impressió en 3D és la següent prova, quelcom per compartir. “Que sigui instagramejable”, diuen les bases del concurs. I és que si una cosa queda clara és que el World Chocolate Masters és xou, són càmeres a cada cantonada i una cerca de menjar a través dels ulls. Dissenyar unes postres de restaurant o desenvolupar 3 receptes diferents per a una botiga monoproducte són alguns dels reptes als quals s'enfronta Crusellas. “El WCM consisteix a sortir-se de les regles de joc; fer coses que no faries en el dia a dia. Que no faries mai. Arriscar-se fins al límit”, descriuen els francesos més rellevants del sector. Sota aquesta premissa remata un bombó molt per impressionar el jurat, sobretot pel que fa a gust, textures i idees. I, en últim lloc, la creació d'una escultura de xocolata.

Es tracta, doncs, d'un documental que va més enllà de la xocolateria. És un viatge emocionant cap al triomf, ple de passió, sacrifici i perseverança. Amb un enfocament a la qualitat artística i la narrativa atractiva, es pretén inspirar i emocionar audiències de tot arreu del món i amb ampli rang d'edat. Amb la col·laboració de Fishcorb Films SL i un equip compromès, pretenem narrar una oda a l'excel·lència culinària i a la preparació meticulosa que requereix el domini d'aquesta forma d'art gastronòmic.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!