L'Administració d'Aliments i Medicaments (FDA) ha regulat la fabricació de microones des de 1971. Els fabricants d'aquests han de certificar els seus productes i complir amb les normes de rendiment de seguretat creades i aplicades per la FDA per protegir la salut pública. Basant-se en els coneixements actuals sobre la radiació de microones, l'Agència creu que aquests electrodomèstics compleixen l'estàndard de la FDA i que s'utilitzen segons les instruccions del fabricant són segurs per al seu ús.

💰 Pel bé de tots, has de canviar la manera de fer la compra
 

🥑 Pel bé de tots, has de deixar de posar alvocat a les teves amanides
 

Escalfar aigua al microones? Atenció

La FDA ha rebut informes en els darrers mesos de cremades greus a la pell o lesions per cremades al voltant de les mans i la cara de les persones com a resultat de l'erupció d'aigua calenta d'una tassa després que s'hagués sobreescalfat en un microones. L'aigua sobreescalfada és aquella aigua escalfada més enllà de la seva temperatura d'ebullició, i tot i que no sembla que estigui bullint, es produeix quan l'aigua s'escalfa per si mateixa en una tassa neta d'altres líquids.

Si s'ha produït un sobreescalfament, una pertorbació o moviments lleus, com ara agafar la tassa o abocar-hi una cullera plena de cafè instantani, pot provocar una erupció violenta amb l'aigua bullent que esclata fora de la tassa. Afegir substàncies com el cafè instantani o el sucre abans d'escalfar redueix molt aquest risc.

Got d'aigua al microones
Un got d'aigua al microones, una imatge que hem de deixar de veure / Foto: Cedida

Afegir substàncies com el cafè instantani o el sucre abans d'escalfar redueix molt aquest risc

Els usuaris han de seguir atentament les precaucions i recomanacions que es proporcionen als manuals d'instruccions del microones, concretament pel que fa als temps recomanats d'escalfar els productes, siguin ja líquids o aliments sòlids. Els usuaris han d'assegurar-se que no superen els temps d'escalfament recomanats a l'hora de determinar la millor configuració de temps per escalfar l'aigua a la temperatura desitjada.

Cap perill sota un ús correcte

Els microones són un mitjà convenient per escalfar els aliments i, en general, són segurs quan s'utilitzen correctament. Els microones escalfen els aliments mitjançant microones, una forma de radiació electromagnètica similar a les ones de ràdio. Els microones tenen tres característiques que permeten utilitzar-los a la cuina: es reflecteixen pel metall; passen per vidre, paper, plàstic i materials similars; i són absorbits pels aliments.

Un dispositiu anomenat magnetró dins del forn produeix microones. Aquestes es reflecteixen a l'interior metàl·lic del forn i fan que les molècules d'aigua dels aliments vibrin. Aquesta vibració provoca la fricció entre les molècules, que produeix calor que cuina els aliments.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!